Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха следи от динозаври на 120 милиона години в Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екип археолози от Австралия, Китай и САЩ откри над 300 вкаменели отпечатъка от лапи на динозаври на 120 милиона години на територията на провинция Шандун в Източен Китай, съобщи ТАСС.

"Това беше невероятна находка, още повече  че по-рано никой не е намирал в близките райони скелети на динозаври", заяви Ван Сяоли, ръководител на института по геология и палеонтология към университета в град Лини.

Учените са открили следите на поне седем разновидности на древните животни - както на хищници, така и на тревопасни. Сред най-важните открития са отпечатъците от лапите на няколко индивида от вида дейнонихус - месояден гущер, който достигал дължина от 3,5 метра и тегло от 90 килограма.  Следите им са паралелни едни на други.

Според учените това означава, че в периода креда (преди около 145 - 66 милиона години) тези влечуги са живели на стада и опровергава хипотезата, че са били единаци.

Периодът креда е последният и най-продължителен от мезозойската ера. Тогава се разделят континентите, а нивото на Световния океан се повишава, в резултат на което много равнинни територии, обитавани от динозаври, се оказват под вода.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени