Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 13.07 часа днес в България ще настъпи астрономическото лято

| обновено на 21.06.18 в 08:27
Снимка: БТА

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято. Днешния ден е й най-дългия в годината и ще продължи 15 часа, 19 минути и 29 секунди, каза д-р Владимир Божилов, астрофизик в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Северният полюс на земята е максимално близко, насочен ъгъл само от 3,4 градуса км лъчите на слънцето. За това в северното полукълбо, където сме ние  в България започва лятото, а в южното това е началото на зимата. Най – интересното разбира се, че днес е най- дългия ден цели 15 часа, 19 минути и 29 секунди, като всеки ден след това , денят ще става все по- къс и по- къс, като най- кратък ще бъде разбира се  през декември по време на Слънцестоене“, каза той.

Лятното слънцестоене ще бъде посрещнато с орфически ритуал в чест на Бога Слънце в Националния археологически резерват Кабиле край Ямбол. Предвижда се ритуално шествие до тракийското светилище на Зайчи връх и наблюдение на слънцето с телескопи.

Точно в 5.36 часа първият слънчев лъч огря образа на богинята Кобела, изрязан в скалите на светилището.

Проф. Валерия Фол, автор на сценария на ритуала поясни, че танцът на жриците имитира трептенето на слънчевата светлина.

„Този култ към Слънцето по нашите земи е още отпреди траките, още от Неолита. Развива се през хилядолетията и всъщност той присъства, прелива и дори влиза в християнството, затова има и ранни изображения на Христос със слънчева корона“, обясни тя.

Стотици ентусиасти посрещнаха първия летен ден под звуците на орфическия ритуал.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени