Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Биков: Мотивите на БСП за вот на недоверие на кабинета са като повърхностен преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Мотивите на БСП да внесе искане за вот на недоверие на правителството са като повърхностен преглед на печата, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването „Преди всички“.

Социалистите внесоха искането си вчера, като се мотивираха с неразкритите убийства, бягството от Софийския централен затвор и други проблеми в сектор „Сигурност“.

Според Биков е нужен сериозен дебат за сигурността и работата на МВР, но вотът не го провокира. 

„Аз се запознах с техните мотиви, но за съжаление не мисля, че ще се проведе някакъв сериозен дебат по тази тема, която иначе се нуждае от такъв разговор. Още в мотивите виждам един преглед на печата и то доста повърхностен, споменаване на конкретни събития от последните няколко месеца. Въпросът е, че няма концептуално поставяне на проблема със сигурността, няма задаване на някаква алтернативна политика. В крайна сметка, когато се стигне до вот на недоверие, се решава и съдбата на управлението, и на правителството. То не е само конкретната тема, защото се иска сваляне на управлението. Доколкото чувам БСП казват, че направо отиваме на предсрочни избори, така че въпросът не е само справя ли се правителството със сигурността, но и искаме ли да има предсрочни избори. Според мен те доста избързват, защото не са готови да предложат алтернатива, не само в сферата на сигурността, но и във всички останали сфери“, каза Биков.

Той коментира и случая със „златния билет“, довел до подаване на оставката на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова.

„Тя не е направила нищо извън нейните правомощия и нейните задължения, но това е политиката. Не мисля, че това е някакво събитие, което ще разклати управлението“, заяви Биков.

Той посочи още, че ГЕРБ потвърждава доверието към министрите в целия кабинет. И допълни, че няма да има промени в кабинета, свързани с края на Българското европредседателство, защото през този период не е имало грандиозни провали.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!