Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо огнище на чума по дребните преживни животни в страната

| обновено на 21.06.18 в 17:04

За първи път в страната е установено огнище на чума по дребните преживни животни. То е в боляровското село Воден. Почти цялата крайгранична община Болярово попада в 10-километровата карантинна зона, в която ще бъдат извършени клинични прегледи на всички животни.

От общо 1060 овце и кози в село Воден ще бъдат унищожени 700. Вече е създадена пълна организация. Ще се включат и ветеринари от други области, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Николай Георгиев: "Всичко - техника мобилна, дезинфектанти, костюми, предпазни средства е разпределено".

Заболяването не е опасно за хората. Забранена е търговията с живи животни в региона, предупредени са и млекопреработвателите да пастьоризират млякото. Стопанските загуби са големи. Младен Иванов - собственик на животни, които ще бъдат ефтаназирани, коментира:
"Ние ще останем без животни. После какво? Каквото и да платят, няма да бъде на нивото, на което трябва. Това ни беше поминъкът, с който трябва да преживяваме някак си".
В граничните общини на Хасковска област - Тополовград и Свиленград се забранява търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни, както и организирането на пазари и изложби. Мерките са набелязани от Областната епизоотична комисия заради регистрирано огнище на чума по дребните преживни животни в област Ямбол. На територията на Хасковска област няма регистрирани болни животни.​ Областният управител Станислав Дечев е разпоредил на кметовете на населените места, където има ферми, да се спазват мерките за биосигурност в обектите и задължително при съмнение за заболяване или смъртност да информират съответния официален ветеринарен лекар.
Ваксиниране срещу болестта може да бъде извършено единствено след изрично разрешение от Европейската комисия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна