Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации твърдят, че има сигнали за финансиране на протести с пари по програми за хора с увреждания

Майка на деца с увреждания: Не бих казала, че сме драматично подведени

| обновено на 21.06.18 в 17:03
Снимка: БГНЕС
Национално представителните организации на хората с увреждания твърдят, че при тях са постъпили сигнали за пари по програми за хора с увреждания, които са били давани за протести. От организациите не уточниха дали става дума за сегашните протести на майките. Те уточниха, че биха дали подробности, след като направят проверка. Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет, заяви:

"Ние започваме разследване по сигнали на наши партньори и членове от страната. Към нас има подадени документи за външни финансирания, грантаджийски организации, които са получили пари от фондации и международни източници ужким за социални проекти, които в последствие финансират протести. Когато се анализират фактите, тяхната достоверност и сме абсолютно сигурни в данните, които ще изнесем, ще ви запознаем с тях".

Национално представителните организации се обявиха за промени в законите, които да улеснят хората с увреждания, но се обявиха срещу идеята на омбудсмана Мая Манолова за Закон за личната помощ. Той ще подкрепи 77 хиляди души, докато хората с увреждания по непълни данни в България са над 640 хиляди.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, призова:

"Не бива да се обиждаме и разделяме. Имаме шанс да променим нещата".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!