Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Виена управлява и насърчава изкуството в публичната среда

Временни инсталации в центъра на Виена

Изкуството в публичната среда беше тема на семинара, който се проведе на 20 юни 2018 г. в Софийска градска художествена галерия. Пред експерти от Столична община управителката на виенското общинско дружество "Изкуство в общественото пространство" Мартина Тайг представи политиката и опита на Виена в тази област. Сред основните теми бяха приоритетите и обществените послания на съвременното изкуство в градска среда, механизмите за финансиране на проектите и процедурите за избор на произведенията на изкуство и мястото, където ще бъдат поставени.

Във Виена изкуство може да се види не само в музеите и галериите. Навсякъде в града обществените пространства са осеяни с постоянни или временни обекти на изкуството. През 2004 г., след много години без регламент, по инициатива на общинските направления култура, градоустройство и жилищна политика е създадена общинска структура за насърчаване на изкуството в общественото пространство. Виена не възприема изкуството в социалната среда като декорация, а като възможност за дебат и справяне със съществуващото съдържание и радикални естетически постулати, както и като символично обозначаване на останали извън културното влияние територии. Мисията ѝ e да оформя, съживява и обогатява публичната среда с временни и постоянни обекти на изкуството, като по този начин го съживява, обогатява и прави по-привлекателно за живеещите. Така от една страна се укрепва идентичността на съвременния град, а от друга обществените пространства отново възвръщат функцията си на агора – място за обществено-политически и културен дебат.

Общинското дружество "Изкуство в общественото пространство" осъществява художествени проекти, възлага поръчки, препоръчва проекти на художествени конкурси, отпуска стипендии на творци или организатори на проекти и осъществява симпозиуми, публикации, медиационни програми и др.

Временни инсталации в центъра на Виена

Първото и неотменно условие е, проектите да бъдат предназначени за обществено достъпното градско пространство на Виена, където изкуството може да бъде видяно и съпреживяно от всеки. Предпочитано място за такива проекти за местата извън идеалния център, който вече е пренаситен с произведения на изкуството. Изключения се правят рядко и само за временни арт инсталации. Осъществените проекти провокират, насочват вниманието към актуални обществени проблеми и съхраняват историческата памет.

При създаването си структурата е фонд, който след това е преобразуван в общинско дружество. Постъпилите проекти се разглеждат от международно жури три пъти годишно. Финансовите средства за насърчаване на изкуството са в размер на 800 000 евро годишно и се отпускат от общинския бюджет. Други източници на финансиране на проектите са лично участие или средства от трета страна, които обаче трябва да осигури самият автор.

Информацията е от Бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

Снимки: © KöR

Горещи теми

Войната в Украйна