Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на петролните цени с оглед на очаквания, че ОПЕК е близо до споразумение за увеличаване на производството

Цените на петролните фючърси се понижават с около 1,5% след информации, че страните-членки на ОПЕК са близо до постигане на споразумение за увеличаване на производството на черното злато.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще проведе своята редовна шестмесечна среща в петък във Виена, като се очаква да се постигне договореност за повишаване на производствените квоти вероятно с подкрепата и на други важни производители като Русия.

Трябва да се има предвид, че едни от световните петролни лидери - Саудитска Арабия и Русия - настояват на утрешната среща да бъде договорено увеличаване на добивите над настоящите занижени квоти, които влязоха в сила от януари 2017-а година насам. Друг водещ петролен износител от ОПЕК в лицето на Иран пък беше твърдо против подобни планове. В сряда вечерта обаче иранският петролен министър Бижан Занганех намекна, че той би приел едно по-умерено увеличаване на производството, което сякаш павира пътя към постигане на съвместно споразумение за повишаване на добивните квоти.

Това доведе до първоначален спад на цените на петрола с около и над 2%, преди основните петролни фючърси да опитат известна стабилизация, понижавайки се с около 1,5% в рамките на днешната търговия.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се понижава с 1,55% към 73,30 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през юли - с 1,48% към 64,50 долара за барел, след като по-рано днес те се сринаха за кратко съответно към 72,98 и към 64,34 долара за барел.

Повечето анализатори и икономисти очакват, че на срещата във Виена членовете на т.нар. "ОПЕК+" ще се договорят за увеличение на общото им производство с между 500 хиляди и 1 милион барела на ден. Според едни източници Русия настоява за по-солиден производствен ръст с 1,5 млн. барела дневно, а според други Саудитска Арабия се опитва да постигне компромис в рамките на ОПЕК за повишение с между 600 хиляди и 800 хиляди барела на ден.

Трябва да се има предвид, че 24-те страни-членки на ОПЕК и техните съюзници извън картела ще проведат в четвъртък деветото заседание на съвместната комисия, известна като JMMC (Joint Ministerial Monitoring Committee) преди важната редовна среща на Организацията на страните износители на петрол в петък и в събота. Задачата на този комитет е да "осигури целите" на споразумението за намаляване на производството между ОПЕК и водещи производители като Русия с около 1,8 млн. барела на ден, което е в сила от началото на 2017-а година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна