Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трусове в автомобилния сектор и на италианската борса причиняват спад на европейските пазари на акции

Европейските фондови пазари се оцветиха в червено по време на търговията в четвъртък в резултат на агресивни продажби на акции на автомобилните компании и с оглед на подновен инвеститорско напрежение около управляващата коалиция в Италия, което доведе до спад на акциите, търгувани на борсата в Милано.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,51%, след като в сряда се повиши с 0,3%, отбелязвайки първи слаб подем след три поредни сесии на загуби.

Най-солиден спад с 1,54% бележи италианският фондов индекс FTSE MIB след новината, че двама видни евроскептици от крайно-дясната партия "Лига" са били избрани да заемат доста важни постове в двете камари на парламента на страната. Алберто Багнай оглави финансовата комисия на Сената, а Клаудио Борджи беше опреден за шеф на Бюджетната и финансова комисия към Долната камара на италианския парламент.

Тези назначения допринасят за спад на италианските банкови акции, като акциите на Unicredit се понижават с 2,6%, а на Unione di Banche Italiane - с 1,45%. В същото време се подновиха и продажбите на италиански облигации, което доведе до ново рязко повишение на тяхната доходност.

Друг важен фактор, стоящ зад днешното негативно представяне на европейските фондови борси, е сериозният натиск, на който е подложен автомобилния сектор след изненадващо предупреждение на Daimler AG за по-слаби от очакваното печалби през настоящата година в резултат на растящите мита на фона на търговската война на САЩ с Китай и с останалия свят.

Акциите на Daimler се сриват с около 4% до близо двегодишно дъно, на Volkswagen AG - с 2,72%, на BMW AG - с 2,5%, на Peugeot - с 1,5% и на  Fiat Chrysler Automobiles NV - с 2,87%, като общият индекс на автомобилните компании се понижава с близо 2,5% до 9-месечно дъно.

Солидният спад на акциите предимно на големите автомобилни производители от Германия допринася за понижение с около 1% на основния индекс на борсата във Франкфурт DAX 30, като в същото време френският индекс CAC 40 се понижава с 0,55%, а испанският Ibex-35 - с 0,54%.

Основният индекс на борсата в Лондон - FTSE100 пък обърна първоначалната възходяща посока на движение и вече се понижава с 0,53% в резултат на рязко поскъпване на британската лира след края на днешното заседание на Английската централна банка. Днешното понижение на цените на петрола с около 1,5% се отразява негативно на Royal Dutch Shell PLC и на British Petroleum, чиито акции се понижават съответно с 0,76% и с 0,3%.

В същото време фючърсите на американските фондови индекси се търгува разнопосочно минути преди старта на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижава с 0,28% след като вчера приключиха на загуба за седма поредна серия на търговия. Фючърсите на индекса S&P500 се понижават с 0,1%, докато тези на Nasdaq100 се повишават слабо с 0,06%, след като в сряда технологичният индекс нарасна с 0,7% до нов рекорден връх от 7781 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна