Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнато е споразумение за излизане на Гърция от спасителния план

| обновено на 22.06.18 в 11:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на финансите от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата ѝ спасителна програма. Мерките бяха обявени късно снощи след продължително заседание в Люксембург. 
По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми. Председателят на Еврогрупата Мариу Сентено заяви:
"Успяхме да осъществим меко кацане при това дълго и трудно урегулиране. Няма да има последваща програма за Гърция."
Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси определи момента като "исторически":
"Това е изключителен и исторически момент. Кризата в Гърция приключва тази нощ тук, в Люксембург. Стигнахме до края на този път, който беше твърде дълъг и труден, но  според мен, добре подготвен. Това е исторически момент първо за Гърция, защото осемте й години на реформи и жертви приключиха. Това е исторически момент и за еврозоната. Най-накрая екзистенциална криза за нашата единна валута, в която бе застрашена нейната цялост, беше преодоляна."
Наблюдението над Гърция обаче ще продължи, в т.ч. и с участието на МВФ. Изпълнителният директор на фонда Кристин Лагард заяви:
"Ние в Международния валутен фонд ще направим преглед на устойчивостта на гръцкия дълг в рамките на нашия член. 4, който предполага консултации с Гърция и това ще започне най-рано следващата седмица. Ангажиментите на МВФ включват мониторинг след изпълнението на програмата, който е прилаган в подобни случаи като Испания, Португалия и Ирландия. "
Наблюдението ще е много по-стриктно от това, прилагано в миналото за другите страни. 
Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос каза, че правителството му е доволно от сделката, която сложи край на осем години затягане на коланите и реформи. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна