Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава официалното посещение на президента Румен Радев в Сърбия

Снимка: БГНЕС

Продължава официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Сърбия, по покана на сръбския президент Александър Вучич. Днес двамата ще се срещнат с представителите на българското малцинство в Димитровград и ще посетят училището „Св. св. Кирил и Методий“. Това е първа по рода си среща на толкова високо ниво с наши сънародници от Западните покрайнини. 

"Срещата на двамата президенти с българската общност в Западните покрайнини е знакова", отбеляза държавният глава Румен Радев:
"Ще бъдат обсъдени конкретни въпроси. Това е първата такава съвместна среща. Ние всички очакваме, че това наше национално малцинство ще усети по-силната подкрепа на сръбската държава".
Очаква се сръбският президент Александър Вучич да оповести конкретни действия за решаване на проблемите на българското малцинство в Сърбия в сферата на образованието, здравеопазването и възможността за финансиране на медии на български език. Двамата държави глави ще поднесат венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нишков връх. Двамата ще направят и първа копка на паметника на Светите братя Кирил и Методий в Димитровград. След това сръбският президент Александър Вучич ще запознае българския държавен глава с изграждането на трасето на магистралата от град Ниш до границата с Република България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!