Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на гръцките облигации и акции след решението на Еврогрупата за облекчаване на дълга на страната

В петък акциите на борсата в Атина поскъпват, а доходността на гръцките облигации се понижава към четириседмични дъна, след като финансовите министри на еврозоната, известни като Еврогрупата, се ангажираха с мерки за облекчаване на огромния държавен дълг на Гърция след успешното приключване на 20-ти август на третата и последна международна спасителна програма.

Доходността на 10-годишни държавни облигации се понижава в началото на търговията с 20 базисни пункта към едномесечно дъно от 4,11% (най-ниско ниво от средта на май), докато доходността на 5-годишните книжа спада с 25 пункта към 4-седмично дъно от 3,16%.

В същото време основният гръцки фондов индекс Athex Composite отваря днешната търговия на борсата в Атина с повишение от 2,18% към 789,75 пункта.

Рано тази сутрин финансовите министри от еврозоната се споразумяха за удължаване на сроковете на падеж и отложиха лихвените плащания на голяма част от отпуснатите от тях заеми на Гърция, като в същото време решиха да предоставят и солидна парична инжекция, за да гарантират, че Атина може да остане стъпила здраво на своите крака и след нейното окончателно излизане от последната спасителна програма през август.

Ключовият елемент от предложеното облекчаване на дълга е удължаване на падежите с 10 години и гратисен период за заемите в размер на 96,9 млрд. евро, които бяха отпуснати на Гърция по втората спасителна програма. Целта на това е да се премахнат пиковете при обслужване на външните задължения на страната за десетилетия напред.

Гърция също така ще получи и нов заем от 15 млрд. евро, който ще увеличи целия паричен буфер, с който страната ще разполага след края на трета спасителна програма на 20-ти август, до общо 24,1 млрд. евро. Това ще осигури на властите в Атина около 22 месеца, през които няма да се налага взимането на заеми от свободните парични пазари, заявиха министри от еврозоната след края на заседанието.

Трябва да се има предвид, че Гърция е изправена пред обратното изкупуване на облигации за около 7% от БВП на страната през следващата година, която ще бъде първата година след приключването на трета и последна спасителна програма след около два месеца.

За да се даде стимул на бъдещите правителства в Атина да не се отказват от трудно спечелените реформи, осъществени в рамките на трите спасителни международни програми, министрите на Еврогрупата също така се съгласиха да предложат на Гърция парични кешови плащания в размер на 600 милиона евро на всеки шест месеца до 2022-а година, ако страната се придържа към икономическия курс, съгласуван с нейните кредитори. Парите ще дойдат от печалбите, реализирани от централните банки в еврозоната по притежаваните от тях гръцки облигации, чиито падежи постепенно ще се развият през следващите четири години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна