Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За междувидовата комуникация и емпатията

Снимка: архив

Горилата Коко, която комуникираше с хората с помощта на над 1000 знака от езика на глухонемите и демонстрираше интелигентност, в степени по-висока от тази на много хора, почина в съня си на 46 години.
От „Горила Фондейшън“ много съжаляват за загубата й, като наричат Коко „посланик на своя застрашен вид“ и „символ на  междувидовата комуникация и емпатия“.
Не случайно споделям с вас новината за смъртта на Коко, който според учените е символ на „емпатия“.
Емпатия, уважаеми, означава съчувствие или умението да придобиеш способност да усетиш света на другия. Голямо изкуство.
В нашият случай още повече. Защото докато скандалите текат в общественото пространство, касаещи  хората със специални нужди, с увреждания, с различни потребности (във времето се смениха различни политкоректни определения), защото докато „досадното“ (слагам го в кавички) им присъствие пред парламента дразни политици, разглезени девойчета, обърква хората, които не са виждали инвалидизирани хора в колички, защото средата не го позволява, а и не го иска, се завихриха спорове, заговори се за пари под масата и за „грантаджийски  организации“, вдигна се градусът на напрежение, извадиха се кирливи ризи, заговори се лошо и неразбираемо. Кой е организирал едните, кой подкрепя другите, защо ли се иска връщането на заместник-социалната министърка, защо ли я уволниха… Сложно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени