Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За съдбата на един български учител

БНР Новини
Ангел Грънчаров, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно)
Снимка: Кирчо Стоичков

Как и защо на два пъти е уволняван един учител по философия и гражданско образование от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, който в продължение на 18 години е работил в това училище, а освен това в продължение на 7 години е преподавал в пловдивския университет?  
„Научих за Вашето предаване и реших да Ви информирам за моя казус, който е твърде интересен и показател за крайно тежката ситуация в едно българско училище: Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. От 18 години работя в това училище като учител по философия и гражданско образование, ала в последните години ми се случиха невероятно интересни неща: новата директорка (назначена в 2010 г., тя, прочее, вече успя да изкара цели два мандата!) от 2011 г. води същинска война с моя скромна милост, успя да направи какви не поразии, да извърши страхотни беззакония; на два пъти си позволи да ме уволни по смехотворни мотиви („пълна липса на качества да бъде учител“, т.е. чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ), съдът обаче отмени заповедта за уволнението ми, върна ме на работа, тя обаче пак ме уволни, и то по абсолютно същия параграф, сега отново тече тежък съдебен процес.
Та историята ми е твърде многозначителна и затова ще се радвам да бъде разказана на вашите слушатели – които, като данъкоплатци и граждани би следвало да са заинтересовани от това какво става в българските училища. Пращам ви три документа, от които можете да се информирате пределно пълно за случая, първият документ е исковата ми молба до съда, вторият е жалба под формата на отворено писмо до еврокомисаря по образованието г-н Тибор Наврачич, а третият е писмен вариант на моя защитна реч пред съда. Готов съм сам да разкажа пред слушателите на Вашето предаване за фрапантния и безпрецедентен случай на административен произвол“.

Това е част от писмото, което ни е написал Ангел Грънчаров от град Пловдив? Как да си потърсим правата, ако изпаднем в подобна ситуация? В студиото на предаването гостуват Ангел Грънчаров и адвокат Захари Генов, а директорката на гимназията отказа коментар.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна