Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на европейските акции в края на една доста лоша седмица за фондовите борси

Европейските фондови индекси се оцветиха в зелено по време на търговията в петък благодарение на подем на борсите в Атина и Милано и с оглед на по-добро от очакваното проучване на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през юни. Но въпреки това общият европейски борсов индекс и съответните водещи индекси в еврозоната са на път да отбележат най-здрав седмичен спад от три месеца насам с оглед на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и негови основни партньори като Китай и Европейския съюз.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,6%, парирайки част от спада в четвъртък с 0,9% до най-ниско ниво от 25-и април, но индексът е на път да приключи със седмична загуба от около 1,7% - най-слабо негово представяне от втората половина на месец март.

Най-силен ръст от 1,53% бележи гръцкият фондов индекс Athex Composite в резултат на решението на Еврогрупата за облекчаване на огромния дълг на страната след успешния край на трета и последна спасителна програма за Гърция на 20-ти август.

Скок с 0,9% отчита и основният индекс на борсата в Милано - FTSE MIB като реакция на изказване на един от видните евроскептици в парламента на Италия, според което новото правителство няма планове за излизане на страната от еврото и еврозоната. Испанският фондов индекс Ibex-35 пък се повишава с 0,74%, докато френският индекс CAC40 нараства с 0,69% благодарение отчасти и на по-добро от прогнозите PMI проучване за общата бизнес активност във Франция през настоящия месец.

Въпреки че и аналогичното проучване на агенция Markit за Германия също показа изненадващо подобрение на бизнес експанзията във водещата европейска икономика, индексът DAX 30 се повишава по-скромно с едва 0,33%, тъй като немските експортно-ориентирани компании и най-вече тези от автомобилния сектор изглеждат доста уязвими от засилващите се инвеститорски опасения за световна търговска война.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,62%, заличавайки част от вчерашния спад с 0,9%, който беше в резултат на рязкото поскъпване на паунда след като решението на Английската централна банка да запази без промяна основната си лихвена ставка на ниво от 0,5% с 6 на 3 гласа (при досегашни гласувания със 7 на 2 гласа).

Подкрепа за днешното позитивно представяне на борсата в Лондон оказва поскъпването на петрола с над 1% преди края на ключовата среща на "ОПЕК+", което допринася за нарастване на акциите на петролните компании Royal Dutch Shell и British Petroleum съответно с 1,15% и с 1,11%.

Днешното поскъпване на петролните фючърси допринася за нарастване с 1,09% на общия европейски индекс Stoxx Europe 600 Oil & Gas. Силен ръст има и при акциите на фирмите-доставчици на енергийни услугите, като акциите на John Wood Group поскъпват с 4,25%, а на Subsea 7 - с 3,27%.

Акциите на Airbus се повишават с 1,22%, след като европейският самолетостроителен гигант предупреди, че може да изгледи инвестициите си в Обединеното кралство, ако преговорите по излизането на Великобритания от ЕС приключва с т.нар. "твърд" Брекзит.

Днешното изказване на евроскептика Клаудио Броджи, който беше назначен за шеф на бюджетната и финансова комисия на италианския парламент пък допринася за париране на част от вчерашното солидно напрежение в банковия сектор на страната. Акциите на UniCredit поскъпват с 1,54%, докато акциите на BPER Banca нарастват с цели 7,38%, след като компанията за финансови услуги Unipol Group (чийто акции нарастват с 1,81%) обяви, че е увеличила своя пакет от акции в BPER до малко над 13%. Акциите на водещи европейски банкови институции като  Commerzbank, Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Agricole и Barclays се повишават с над 1%.

Продължава обаче негативното представяне на акциите от европейския автомобилен сектор и по-специално на германските компании с оглед на вчерашното предупреждение на Daimler за по-слаби от очакваното печалби през настоящата година в резултат на търговката война между САЩ и нейни партньори като ЕС и Китай. Акциите на Damiler се понижава с нови 0,48%, а на BMW - с 0,525, като само акциите на Volkswagen опитват да поскъпнат слабо с 0,16%. Вчера обаче акциите на Daimler се сринаха с 4,3% към близо двугодишно дъно, на Volkswagen - с 3,1%, а на BMW - с 2,9%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени