Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК на път да увеличи добива на петрол

Иранският министър на петрола Биджан Зангане влиза за срещата на ОПЕК във Виена.
Снимка: Ройтерс

Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на петролните добиви с един милион барела дневно или ръст с един процент, съобщава Ройтерс.

Преди началото на днешната среща на министрите от Организацията на страните - износителки на петрол и Русия, която не е член на картела, Саудитска Арабия изглежда е успяла да убеди Иран.

„Подготвяме нещо“ - това е бил лаконичният коментар на иранския министър на петрола Биджан Зангане преди официалните разговори във Виена.

Страната му принципно е против ръста на добивите, защото има ограничен свободен капацитет и защото Съединените щати настояват за обратното.

Преди дни председателят на българския енергиен регулатор Иван Иванов заяви, че от днешното решение на ОПЕК ще зависи дали природният газ у нас ще продължи да поскъпва и през следващото тримесечие

Снощи мониторинговият комитет на ОПЕК препоръча да се коригират квотите към увеличение на добива с 1 милион барел на ден. Реалното увеличение обаче може да бъде по-малко - с около 700 000 барела, тъй като не всички страни са в състояние да повишат производството си в кратки срокове.

Междувременно агенция Блумбърг съобщи, че ОПЕК вече са се договорили по принцип за повишаване на петролните добиви, като в споразумението се говори за нарастване на реалното производството с 600 хил. барела, но в самият документ ще се споменава за номинално повишение от 1 млн. долара за барел дневно.

Предполага се, че споразумение за увеличаване на номиналните добиви с 1 млн. барела (на реалните добиви с 600 хил. барела) може да се възприема като "очаквано" от финансовите пазари с оглед на серията оценки и прогнози, вариращи между повишение с 300 хил. барела до нарастване с 1,5 млн. барела.

Преди края на ключовата среща на "ОПЕК+" във Виена фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август поскъпват с 1,72% към 74,42 долара, но след като те финишираха търговията в четвъртък със солиден спад от 2,3% до 73,05 долара за барел (най-ниско ниво от 17-ти април насам). Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол пък се повишават с 1,51% към 66,55 долара за барел.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени