Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов запозна Орбан с позицията си по миграцията

Бойко Борисов и Виктор Орбан на една от срещите им. Двамата премиери разговаряха днес по телефона.
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е запознал в телефонен разговор унгарския си колега Виктор Орбан с позицията, която ще представи на работната среща в Брюксел в неделя по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, съобщиха от правителствената служба.

Българският премиер заявил, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия и Испания, не може да се съгласи с позицията за връщане на  вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности – по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.

Виктор Орбан обеща да запознае лидерите на страните от Вишеградската четворка и да обсъдят подробно тези трудности пред България.

От своя страна Орбан е информирал българския министър-председател за вчерашната среща на страните от Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. Той уверил Борисов, че напълно подкрепя позицията му за незабавно затваряне на границите и за изграждане на центрове за мигрантите.

По-рано днес българският премиер беше изслушан по темата и от народните представители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени