Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Йоцов: Искам да бъдем модерни

Трябва да направя Нов симфоничен оркестър като работеща машина

Боби Йоцов
Снимка: архив

Известният кларинетист и преподавател в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и Националното музикално училище "Любомир Пипков" Борислав Йоцов вече е и артистичен директор на Нов симфоничен оркестър. На новата позиция не гледа като на нещо ново, а по-скоро като на нещо, което е на базата на предишното: "Не го приемам като промяна. Не ме е страх, защото всичко, което ще правя съм го вършил и досега. Просто ще бъде в по-голям мащаб. Това малко ме притеснява, но пък досега не съм се провалял. Не съм правил колосални неща, но съм имал интересни хрумки, които са били добре приети."  


Желанието на Боби Йоцов е да разшири медийното присъствие на оркестъра, тъй като до момента то не е било достатъчно: "Трябва да направя Нов симфоничен оркестър, като една работеща машина, за да може на сцената това да бъде видяно. Много е лошо усилията, които влагаш и мислиш че правиш нещо за хубаво, да видиш една полупразна зала точно защото информацията не е стигнала до хората. Единствено от това се нуждаем. Идеите ги имаме. Имаме енергията, оркестърът е страхотен."   

По отношение на новия сезон Борислав Йоцов посочва че в програмата са включени произведения, повечето от които не са изпълнявани, но това не означава, че са толкова модерни, че да не бъдат възприети. Напротив те са адекватни на развитието ни в сегашните години: "Искам да избягаме от стария модел на представяне на класическата музика. Искам както сменяме дрехите си с по-модерни и изглеждаме пак добре, същото да бъде и  с това, което се показва на сцената. Сцената е много показателна, защото трябва не да следва, а да изпреварва бита ни. Пагубно е изкуството да върви назад от нашия бит." 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени