Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноморските сили получиха 4 нови лодки, с помощта на американското посолство

Контраадмирал Митко Петев

Четири нови бързоходни лодки вече са част от плавателните средства на Военноморските сили.

Те са получени със съдействието на посолството на САЩ, стана ясно на церемонията във Военноморската база във Варна. На 18 души от военно-морските сили, които ще обслужват лодките, бяха  връчени сертификати от Шанън Джонсън - военен аташе на САЩ.

Командирът на военно-морските сили контраадмирал Митко Петев обясни, че лодките са последна дума на техниката, развиват 40 възела и са незаменими при действия при евентуален терористичен акт:

По този начин искам да подчертая, че наред с бойните възможности на флота, ние трябва да обръщаме внимание и на такива способности, като необходимата реакция на терористичен акт, защита на силите в пристанищата, прехвърляне на специални сили на овладян кораб или такъв, който подлежи на проверка. 


Петев допълни, че сред допълнителните задачи на флота са също ситуация "търсене-спасяване" и прихващането на плавателни съдове с нелегални имигранти. 


Очаква се в сряда на заседанието си Министерският съвет да гласува проект, с който да се рестартира процедурата за строителство на два нови патрулни кораба, каза още Петев.

Идеята е проектът за инвестиционен разход да премине през гласуване в Народното събрание през юли, след което да започнат дейностите по изпращане на покани за оферти, допълни адмиралът. 

Проектът е минал съгласуване през всички министерства, сред които и министерството на финансите, добви контраадмирал Петев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна