Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Левият тероризъм все още е активен в Гърция, пише гръцкият вестник "Катимерини". Гърция и в по-малка степен Италия и Испания, са единствените страни в Европейския съюз, които са изправени пред заплахата от терористична дейност на леви организации. Това се казва в доклад на Европол. През миналата години в южната ни съседка са били извършени осем атаки от подобни формирования. По данни на Европол през 2017 г. са били арестувани 36 лица в ЕС заради връзки с ляв тероризъм. 12 от тях са били в Гърция, като 9 от тях са турски граждани.
Според доклада както в Гърция, така и в Италия анархисткият  екстремизъм  се смята за преддверие към тероризма, като осигурява плодородна среда за радикализиране и набиране на нови членове.
Британският вестник "Гардиън" пише за случая на тенис легендата Борис Бекер, който според изданието напоследък има сериозни проблеми с правосъдието. Причината е издаденият му от Централната африканска република дипломатически паспорт, за който се твърди, че е фалшив. 
Пенсионираният германски тенисист твърди, че е аташе към ЕС и е придобил дипломатически имунитет от производството по несъстоятелност в Обединеното кралство, т.е. от фалит, който той  е обявил. Президентският говорител на ЦАР обаче твърди, че държавният глава никога не е назначавал Бекер на този пост. На въпрос дали ще се върне в африканската страна, за да разреши този спор, Бекер казва, че с радост ще посети столицата на страната, за да разреши това недоразумение. "Искам истински паспорт", заяви германския тенисист.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна