Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефектът върху пазара на черното злато след срещата във Виена на „ОПЕК плюс“

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.  

Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар. Вчера във Виена „опаковаха едно нищо в нова опаковка“, каза още той. 

„На този етап количествата, които ще се влеят или се очаква да се влеят на пазара, се очаква да задържат пазара и цените на нивата, които са към момента. Вчера във Виена опаковаха едно нищо в нова опаковка – това се случи. Тъй като, де факто нямаше увеличение на квотите, просто споразумението, което беше постигнато, се състоеше в това, че ще се гонят нивата от споразумението през ноември миналата година, т.е. практическо увеличение на квотите няма да има. Дупката, която се получава в момента на пазара се дължи на ниското производство на Венецуела, както и проблемите, които Либия среща през последните няколко месеца. Накратко казано – очакваме ноемврийското споразумение да стане септемврийско“, коментира Бенчев.

Той каза още, че засега очаква цените на петрола да останат в този диапазон, освен „ако не се случи нещо изключително драматично на пазара“.

„Истинският въпрос, на който вероятно ще имаме отговори през септември, е какво се ще случи есента. Тъй като количествата очевидно не са достатъчни и няма да бъдат достатъчни към края на шестмесечието на тази година, и, ако няма някакво сериозно увеличение на добива и предоговаряне през есента или зимата, вероятността цените да нараснат е доста висока“.

Подробностите по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна