Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 000 души излязоха на на протест срещу Брекзит в Лондон

Снимка: БТА

Хиляди хора в Лондон излязоха на протест срещу Брекзит с искане за провеждане на нов референдум за одобряване на заключителната сделката, която премиерът Тереза Мей  се очаква да сключи с ЕС.

По последни данни 100 000 души днес издигнаха призиви  за нов референдум – референдум по заключителното споразумение за излизането от ЕС. Точно преди две години на тази дата бе проведен референдума за Брекзит, а днес хилядите демонстранти под егидата на групата "Народен глас" обявиха, че нищо за Брекзит още не е решено и гласът на хората, а не само на депутатите, също трябва да бъде чут.

По-рано противниците на Брекзит бяха разочаровани да чуят от министри като Лиъм Фокс и Дейвид Дейвис, че правителството е готово да приключи преговорите и без сделка. 

Днешният протест на "Народен глас" всъщност поставя началото на цяла лятна кампания за оказване на натиск върху премиера Тереза Мей и лидера на опозционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин. 

В Лондон имаше и контрапротест на представители на крайнодесни групи при далеч по-скромно участие, които скандираха "Искаме си страната обратно!".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна