Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Х. Адемов: Бисер Петков трябва да поеме диригентската палка и да призове за компромисни решения

Снимка: БГНЕС


Социалният министър се нуждае от подкрепата на своите колеги от Министерския съвет за решаване на проблемите на хората с увреждания. Това заяви в предаването „Неделя 150“ депутатът от ДПС и председател на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

„В социалното министерство рефлектират всички проблеми, които ги има в държавата, и министърът на труда и социалната политика, който и да е той, е изправен пред една изключително сложна дилема как да реши тези въпроси с усилията единствено на МТСП. Няма как да се случи това, ако няма подкрепа. Имаше призив за обществена подкрепа, аз призовавам и за институционална подкрепа“.

Адемов призова за взаимни отстъпки и за снижаване на напрежението и тона на взаимните обвинения, защото това е контрапродуктивно. По думите му ситуацията налага да се търсят компромисни решения:

„Струва ми се, че социалният министър Бисер Петков е човекът, който трябва да поеме диригентската палка, да призове всички към компромисни решения, за да може в крайна сметка да се стигне до това, което всички очакват“.

„Фундаменталният въпрос е как държавата да подпомага уязвимите свои граждани – дали това да се случва „на калпак“ или по-трудният вариант, който изисква по-голяма експертиза и воля – според нуждите на хората с увреждания. Ако успеем да решим този въпрос, решенията ще са в правилната посока. Сега е необходимо да има прагматични решения“, коментира Адемов.

Той подчерта, че всяко противопоставяне между отделните парламентарни групи на тема "хора с увреждания" няма да бъде нито в техен политически интерес, нито ще бъде в интерес на хората с увреждания, а тъкмо обратното - ще създаде условия за допълнително противопоставяне.

Хасан Адемов припомни, че темата на вота на недоверие, проблемите в сектор "Сигурност", е предложена от ДПС още преди 6 месеца и сега ще бъде подкрепена. 

„Почти няма секторна политика, която да не може да бъде представена на вниманието на обществото като тема за дискусия за вот на недоверие“, добави той.

Запитан за думите от преди половин година на почетния председател на ДПС Ахмет Доган, че никой няма ресурс да поеме властта, ако ГЕРБ и Обединените патриоти бъдат свалени от управлението, Адемов каза:

„И тогава, и сега посланието е не само към БСП, които се почувстваха обидени, посланието е и към сега управляващите и към всички останали. Не е важно да сменим този, който е на стола на управлението, а е важно каква управленска програма предлагаме. Още тогава бяхме заявили, че сме готови да подкрепим една управленска програма, която е за ускорено развитие на България. За съжаление, никой не се вслуша в това, което каза нашия почетен председател. Трябва да имаш програма за управление, трябва да имаш ясно разписани мерки, които да доведат до ускорено развитие на страната, защото в противен случай нито една от секторните политики, за които говорим, няма шансовете да се развива по начина, по който очакват българските избиратели“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени