Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: Залавянето на избягалия затворник в Ловеч не олекотява темата за вота

БСП и ГЕРБ с аргументи и обвинения преди вота на недоверие

Цветан Цветанов: В сектор "Сигурност" има проблеми, но има и системен подход за решаването им


Залавянето на избягалия затворник в Ловеч не олекотява темата за внесения от БСП вот на недоверие към правителството по темата "Сигурност". Това заяви в предаването „Неделя 150“ депутатът от БСП Елена Йончева. Тя посочи убийствата от последната година, телефонните измами и престъпността в малките населени места като основни проблеми, с които управляващите не могат да се правят:
   

„Бягството от затвора – това е само видимата страна. Това е видимата страна на целия провал в системата на вътрешна сигурност. В България има над 1000 души, осъдени с влезли в сила присъди – те вместо да са в затворите, се намират сред нас. Никой не може да ни каже защо тези хора не са в затвора. Проблемите са хронични. Не става дума за двама или трима избягали от затворите и един, който вчера е върнат. Вижте какво се случва в България – агресия, побои, престъпни набези над цели села и убийства. Това се случва всекидневно пред очите на българските граждани. Това е проблем за всеки българин. Това са аргументи не на леви или десни сили“.

Йончева посочи, че 75% от обирите по домовете не са разкрити, 85% от телефонните измами също. По думите й полицаите в България не намират никакъв стимул за работа.

В сектор "Сигурност" има проблеми, но има и системен подход за тяхното решаване, заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни какво е направила държавата през последната година за сигурността на хората:

„От май 2017 г. до май 2018 г. са назначени по направление на дейност полиция 1765 служители. Понеже в техните мотиви се говори за прекратени служебни правоотношения на над 2000 човека, аз ще кажа, че по направление на дейност полиция те са само 613. Това, което се излага в мотивите за неизпълнение на обещания за полицай във всяко населено място – за една година можем да отчетем, че са изградени 630 мобилни екипа за опазване на обществения ред за всички областни дирекции“.

Цветанов отчете, че ГДБОП е възстановила доверието с европейските и евроатлантическите ни партньори. Вече имаме една висока оценка от съвместната ни работа, добави той.

Йончева отправи и обвинения във връзка със Закона за частната охранителна дейност. Цветанов отговори, че с този закон не е променено нищо, а е дадена възможност за координация и получаване на информация от охранителните фирми, където те имат обекти.

„Светът е коренно променен. Не всичко се управлява от държавата, а много от дейностите вече са в частни ръце и това е по целия свят. Когато държавата трябва да изпълни своите задължения, тя трябва да бъде в диалог и да има възможност да разчита на всички структури“, коментира Цветан Цветанов.

Депутатът от БСП Елена Йончева изрази съмнения, че премиерът Борисов ще защити достатъчно твърдо в Брюксел българската позиция за мигрантите:

„За съжаление, г-н Борисов много често е казвал, че слуша своите началници от Брюксел. Големият проблем е успява ли г-н Борисов и ще успее ли да защити българския национален интерес, дали няма да се превърнем в буферна зона като външна граница на ЕС и Шенген, а такава тенденция се очертава“.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ каза: "Миграционният натиск към страната ни за последната година е с 82% подобрение и недопускане на бежанци на територията на страната. Напливът от преди години вече го няма. /.../ Премиерът Борисов ще отиде в Брюксел, ще защити националния интерес и той беше много ясен в изказването си в българския парламент преди 2 дни. Той каза, че няма да се подписва никакво споразумение сега, ще се води дебат. Смятам, че това, което прави ЕК за реадмисионните договори с държави, източници на миграционен поток към Европа - това е темата, която трябва да се дискутира. Само единната и силна позиция на ЕС може да ни гарантира защита и на националните интереси, и на европейските интереси. Днес решения на тази неформална среща няма да се взимат. Дебатът в ЕС ще продължи в предстоящите месеци".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна