Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС обсъдиха контрола на миграцията на извънредна среща в Брюксел

| обновено на 24.06.18 в 19:49
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз обсъдиха контрола на миграцията на извънредна среща в Брюксел, в която ще участва и премиерът Бойко Борисов
Дискусиите се съсредоточиха върху три въпроса: външно измерение на проблема, граничен контрол на външните граници и реформата на системата за даване на убежище.

Свиканата от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер среща се проведе на фона на изключително изострените отношения между страните членки по въпроса за мигрантските квоти. Вчера френският президент Еманюел Макрон поиска финансови санкции за страните, които отказват да приемат бежанци с доказана нужда от предоставяне на убежище. На натиск е подложена и германският канцлер Ангела Меркел, чийто коалиционен партньор - баварският Християнсоциален съюз, заплаши, че ще започне да отпраща още на границата мигрантите, регистрирани в друга страна членка на Евросъюза. Това пък предизвика реакцията на австрийския канцлер Себастиан Курц, който заплаши, че ще върне граничния контрол в прохода Бренер, ако Германия предприеме обещаните действия. Страните от Вишеградската четворта - Унгария, Полша, Чехия и Словакия, които твърдо отказват да приемат бежанци, заявиха, че няма да присъстват на срещата. Не е обявен нито брифинг след нейното приключване, нито се очаква да има заключителна декларация.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви преди извънредната среща за миграцията, че решението на проблема може да се търси само чрез европейски подход:

"Европа и ЕС изживяват в момента най-вече политическа криза и тя е свързана с този проблем. Според мен, за да се реши, ни трябват няколко прости и ясни идеи. Първата - че имаме ценности. Именно те ни създадоха и всеки път, когато сме ги предали, сме създали най-лошото. Ценностите на Европа - това е зачитането на човешките права, както и уважението към другите страни и техния интегритет. Именно тази солидарност ни поддържа. И решението, което днес трябва да намерим, трябва да е европейско. То може да се гради само върху сътрудничеството между страните членки.

Макрон добави, че това сътрудничество предполага отговорност на всеки, както и дух на солидарност, за да се сподели товарът на някои страни и добави:

"По този въпрос Франция няма от кого да взема уроци. Ние сме втората страна по търсене на убежище за тази година". 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да има решение на мигрантската криза на предстоящата в четвъртък срещата на върха на ЕС. 

При пристигането си на днешната неформална среща на европейските лидери в Брюксел Меркел заяви, че разговорите ще се конецнтрират върху външните граници на съюза и намаляване на нелегалната имиграция в ЕС:

"Ще се стремим към двустранни и тристранни споразумения, за да си помогнем взаимно. Няма да чакаме, както винаги, всичките 28 държави членки, а ще помислим за кого, кое е важно".

Италия иска всички страни от ЕС да приемат своя дял икономически мигранти, влизащи в блока, а в противен случай да получават по-малко евросредства. Това се казва в италианското предложение, подготвено за днешната среща на лидери от ЕС, посветена на миграцията, съобщи Ройтерс.

Документът съдържа 10 точки, които според Рим ще решат проблема. "Всяка страна да си определи квота за икономически мигранти", се казва в документа.  "Това е принцип, който трябва да бъде спазван и трябва да бъдат взети адекватни мерки за държави, които не приемат бежанци", гласи предложението. 

Италия иска промяна на Дъблинския регламент и настоява ЕС да поеме обща отговорност за спасените по море.

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен изрази задоволство, че страните от ЕС все повече гледат външните измерения на миграцията, вместо да обсъждат преразпределението в блока.

"Тук не става въпрос за оцеляването на един канцлер, а за намиране на общо решение на миграционната политика и предоставянето на убежище в Европа", каза  премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

Испанският му колега Педро Санчес изтъкна, че Мадрид ще търси подкрепата на другите страни в ЕС за по-добро контролиране на миграционния поток в Западното Средиземноморие. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени