Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: На минисрещата на върха в Брюксел беше проявена много добра воля

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На дискусиите за миграцията на минисрещата на върха в Брюксел беше проявена много добра воля, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел. Участниците в срещата са единодушни, че външните граници на Европа трябва да бъдат охранявани по-добре, за да не се допуска нелегално влизане на хора и че "всички страни трябва да споделят всички тежести" на миграцията, каза Меркел. Страните, където за първи път влизат повечето мигранти, не бива да бъдат оставени да се справят сами с мигрантския наплив. Освен това не бива мигрантите да избират в коя европейска страна да кандидатстват за убежище, добави Ангела Меркел:

"Всички сме съгласни, че искаме да намалим незаконната миграция, че искаме да защитим границите си и че всички сме отговорни по всички въпроси. Не може едни да се занимават само с първичната, а други -  само с вторичната миграция. Всеки отговаря за всичко. Когато е възможно, искаме европейски решения. Когато това не е възможно, искаме да съберем тези, които имат желание, и да намерим обща рамка за действие."

Меркел обърна специално внимание, че споразуменията между ЕС и Турция служат за пример, но за да може Турция да изпълнява задачата да подкрепя мигрантите с европейска помощ, трябва "да платим и втория транш".

"Доволен съм, че на тази среща не бяха взети решения, противоречащи на нашите ценности. Решения, които биха използвали тактиката на принудително връщане или биха противоречали на международните закони за човешките права, на европейското право", заяви френският президент Еманюел Макрон след края на разговорите в Брюксел.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че се връща в Рим доволен от срещата. "Поведохме дебатите в правилната посока", заяви Конте, който представи план на Италия за радикална промяна в миграционната политика на Европейския съюз.

Според гръцкия министър-председател Алексис Ципрас много от предложенията на Италия за промяна на миграционната политика на Европейския съюз са представяни и преди. Вече са били правени опити повечето от тях да бъдат приложени, добави Ципрас след лидерската среща на Европейския съюз в Брюксел.

"Мисля, че в крайна сметка трябва да сме наясно, че трябва да се справим с много труден въпрос, но в рамките на международното законодателство и нещо повече, в рамките на нашите общи хуманни принципи и ценности", заяви той. Малтийският министър-председател Джоузеф Мускат, който предупреди за изостряне на миграционния спор, посочи, че страните от Европейския съюз "вероятно" са готови да извършат промени в начина, по който общността подхожда към миграцията.

На срещата в Брюксел не присъстваха лидерите на държавите от Вишеградската четворка, които имат много твърда позиция по отношение на преразпределянето на мигрантите.

Информацията е по Ройтерс и БТА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!