Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

"Историческа победа", пише вестник "Акшам"; "Двойна победа на първи тур", е заглавието на "Карар"; "СупЕрдоган!", с това заглавие излиза "Таквим"); "Първият президент с изпълнителни правомощия", съобщава "Ватан"; "Ердоган спечели", информира "Поста". Това са заглавията в някои от турските вестници днес, които съобщават за победата на сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието на вчерашните исторически президентски и парламентарни избори в страната.

Западните издания обръщат внимание на победата на Ердоган. "Гардиън" цитира думите му при триумфалната реч в Анкара, че Турция е "за пример на света" по демокрация.

Гласоподавателите затвърдиха "захвата" на Ердоган върху властта в Турция, пише "Ню Йорк Таймс", като изтъква репресиите под негово ръководство след опита за преврат през 2016.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган получава нов 5-годишен мандат след вчерашните избори, но този път правомощията му са значително засилени и е изправен пред решителна опозиция, пише френският "Паризиен".

Обръщайки внимание на другата голяма европейска тема, "Файненшъл таймс" нарича вчерашната среща за миграцията в Брюксел "срещата на високо равнище за спасяване на Меркел". Според изданието плановете на Меркел са били объркани от новото италианско правителство, искащо промяна в Дъблинския регламент.

Рейтингът на руския президент Владимир Путин се срина рязко, цитира вестник "Ведомости" социологически данни. Причината е замисляното увеличение на възрастта за пенсиониране в Русия. "Комерсант" изтъква, че първи протести по въпроса са се състояли в петък, но на много места властите не са позволили демонстрациите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени