Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп с нова заплаха спрямо търговските партньори на САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови заплахи срещу американските търговски партньори, призовавайки ги да премахнат търговските бариери и тарифи, или в противен случай ще трябва да се справят с последствията.

"Съединените щати настояват всички държави, които са поставили изкуствени търговски бариери и митнически тарифи върху стоки, влизащи в техните страни, да премахнат тези бариери и тарифи, или ще бъдат изправени пред повече от реципрочни мерки от САЩ. Търговията трябва да бъде справедлива и повече няма да бъде еднопосочна улица!", написа Тръмп в Туитър.

Трябва да се има предвид, че той вече предупреди Китай, че САЩ ще обмислят допълнителни мита върху вноса на китайски стоки, ако Пекин въведе собствени ответни тарифи за американския износ.

"Уолстрийт джърнъл" съобщава, че Доналд Тръмп планира да увеличи търговското напрежение с Китай, като ограничи много китайски компании да инвестират в американски технологични фирми и като блокира износа на допълнителни технологии за Пекин. Според източници на финансовото издание, двете инициативи са планирани да бъдат обявени до края на седмицата и имат за цел да предотвратят напредъка на Пекин по отношение на плановете, очертани в доклада "Made in China 2025" за превръщането на Китай в световен лидер в 10 области на технологиите, включително космически, биотехнологични и технологии, свързани с електрическите превозни средства.

Това предполага, че неделното послание чрез Туитър може би означава, че САЩ ще заемат подобна позиция и спрямо Европейският съюз, който от 22-ри юни въведе мита от 25% върху вноса на американски стоки за 2,8 млрд. евро като ответна мярка на наложените от администрацията на Тръмп тарифи върху вноса в Съединените щати на стомана и алуминий от ЕС.

Посредством поредно послание в Туитър от петък Доналд Тръмп беше по-конкретен, заплашвайки да наложи мита от 20% върху вноса на европейски автомобили в отговор на решението на ЕС за контрамита за близо 3 млрд. долара.

В събота Европейската комисар Юрки Катайнен пък заяви пред френския вестник "Льо Монд", че "ако САЩ решат да вдигнат своите тарифи за внос, няма да имаме друг избор и ще трябва отново да реагираме". "Ние не искаме да се борим публично по въпросите за търговията чрез Туитър. Трябва да сложим край на ескалацията", отбеляза Катайнен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени