Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин поздрави с победата на изборите турския си колега Ердоган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин поздрави турския президент Реджеп Ердоган за победата му на изборите в неделя и заяви, че тя показва "големия политически авторитет" на Ердоган и масовата подкрепа за курса, по който Турция е поела.

Първото заседание на новоизбрания 27-и турски парламент ще се проведе на 2-ри юли. Председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен заяви, че в компютърната система на институцията са въведени 99,91% от протоколите в страната. Избирателната активност в национален план е 86,65 на сто.  

На 2-ри юли новоизбраните народни представители и президентът Ердоган ще положат тържествена клетва. С тази церемония ще започне работата си новият Меджлис и ще бъде прекратен мандатът на действащото в момента 65-то поред правителство на Турция.

Стана ясен и точният брой народни представители, които всяка партия ще вкара в парламента – 293 за Партията на справедливостта и развитието, 146 – Народнорепубликанската, 67 – Демократичната партия на народите, 50 – Партията на националистическото действие, а Добрата партия ще разполага с 44 парламентаристи.

Управляващите печелят вота в Анкара и Истанбул, опозицията запазва първенство в традиционния си бастион Измир. Реджеп Ердоган се е класирал пръв в 63 области, следван от Селяхаттин Демирташ, който е лидер в 10 кюрдски района и Мухарем Индже, който води по резултат в 8 крайбрежни вилаета.

Още вчера главите на немюсюлманските религиозни общности в Турция започнаха да изпращат своите поздравления до държавния глава.

Борсата в Истанбул реагира положително с ръст от 3,5% след обявяването на резултатите от предсрочните избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна