Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната галерия среща децата със съвременното изкуство

Снимка: Венета Павлова

Ателие за деца започва в Националната художествена галерия на 27-и юни от 14.00 до 15.30 часа. Входът за изложбата „Авангард – Hommage” в Музея за съвременно изкуство е свободен. Яна Братанова от отдел „Образователни програми“ на НХГ сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че настоящето ателие е за деца от 6- до 12-годишна възраст:
„Националната галерия и отделът, почти от самото му създаване, започнаха проект „Съвременно изкуство за деца“, който ги запознава с изкуство от различни страни. Този месец срещата е със съвременно полско изкуство, което ги очаква в ателието. Ще научат какво стои зад тези термини - авангард, Hommage, и по какъв начин съвременните творци претворяват опита на авангарда, как използват неговия език, как ги вдъхновява и дали повярва на работата им. Предизвикателството винаги към нашите участници в този проект е самите те да влязат в ролята на съвременни артисти като направят опити и собствени проекти".
Ателиетата от проекта вече имат сериозна група постоянни посетители, но предизвикват интереса и на цели нови групи от занимални и училища, които са нови. В ателиетата обикновено участват около 30 деца. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!