Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските финансови пазари заличиха първоначалните печалби след изборната победа на Ердоган

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските финансови пазари изтриха напълно сутрешните си печалби, тъй като опасенията относно бъдещата посоката на икономическата и паричната политика взеха превес спрямо първоначалната позитивна реакция на инвеститорите, след като президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта спечелиха президентски и парламентарни избори.

Турската лира поскъпна за кратко с близо 3% спрямо долара и еврото към двуседмични върхове, тъй като победата на Ердоган и на неговата управляваща партия бяха изтълкувани като знак за политическа стабилност в Турция след месеци на нестабилно и на несигурност преди самите избори в неделя.

Само няколко часа по-късно обаче, местната валута заличи всичките си първоначални печалби с оглед на подновените страхове, че новите много големи правомощия на Реджеп Ердоган ще се отразят върху независимостта на провежданата от Турската централна банка парична и лихвена политика. Трябва да се има предвид, че по време на предизборната битка, новият старт президент на Турция заяви нееднократно, че е враг на високите лихви и че те са "майката и бащата на всички злини". Инвеститорите се опасяват, че неговите предпочитания за политика на ниски лихви ще попречат на централната банка да използва лихвения финансов лост, за да ограничи високата двуцифрена инфлация и да подкрепи турската лира.

"Големият въпрос сега е дали президентът Ердоган ще позволи на централната банка да действа с по-голяма гъвкавост, какво гъвкавост видяхме през последния месец", посочи за "Уолстрийт джърнъл" Мортен Лунд, анализатор от банката Nordea. Трябва да се има предвид, че Турската централна банка повиши лихвените проценти на два пъти в рамките на месец, увеличавайки с общо 500 базисни пункта до 17,75% нивото на едноседмичната репо лихва.

"Рисковете, произтичащи от неделните избори, вероятно ще се реализират в дългосрочен план и по-специално рискът, че правителството на Партия на справедливостта на Ердоган вероятно ще провежда много по-разхлабена фискална и парична политика", отбеляза Джесън Тъви - главен икономист за развиващите се пазари в Capital Economics.

Финикс Калън от френската банка Societe Generale пък беше цитиран от Ройтерс да посочва на своите клиенти, че турският президент е обещал да намали лихвените проценти. "Тези негови коментари показват, че независимостта на паричната политика на централната банка е изложена на риск. Освен това фискалният натиск може да продължи и преди местните избори в страната през март 2019-а година", допълни той.

Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори също така се съмняват, че новото управление в Турция ще проведе необходимите структурни реформи, за да намали хроничното упование на властите на спекулативните чуждестранни капиталови потоци за финансиране на огромния дефицит по текущата сметка.

                                                                                 Графики на часова база на долар/турска лира и на евро/турска лира

Снимка

Всички тези притеснения парираха първоначалното позитивно представяне на турската лира и на борсата в Истанбул след изборната победа на Ердоган и на неговата партия.

Турската лира вече се понижава в рамките на деня с 0,21% спрямо долара и с 0,55% спрямо еврото, заличавайки напълно сутрешното възходящо рали с около и над 3%. По този начин местата валута продължава да се обезценява спрямо долара с около 18% в рамките на настоящата година.

Основният фондов индекс на борсата в Истанбул също стартира търговията с добър ръст от около 3,5%, но към края на деня той вече се понижава с 1,3% отчасти като реакция на общата слабост на европейските пазари на акции.

Турските дългови книжа пък се намират под нов натиск от продажби след сутрешни първоначални покупки, което води до увеличаване на тяхната доходност. В късния следобед доходността на 10-годишните държавни облигации на Турция се повишава към 16,67% от 16,53% в края на предходната седмица и след понижение по-рано днес към 16,28%. Доходността на 2-годишните книжа нараства от 19,18% към 19,24%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!