Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Реджеп Ердоган спечели изборите по нечестен, но безапелационен начин

Зорница Илиева
Снимка: Иван Русланов

Реджеп Ердоган спечели по безапелационен начин и виждате как основният му опонент Мухарем Индже как призна резултатите от изборите. Те бяха нечестни, не бяха с равни условия, но спечели безапелационно и аз признавам резултатите. Това каза журналистът от вестник „Дума“ Зорница Илиева в интервю за предаването „Нещо повече“.

„Ердоган доказа,  че е много опитен политик, който държи в ръцете си цялата изборна машина, знае как да бъде използвана и независимо, че в предизборната кампания направи много гафове, бъркаше имена на градове, бъркаше имената на персони, с които трябваше да участва в изборите, има 52%. Трябва да подчертаем един забележителен ход на Ердоган. Като партия той няма такива проценти, които да му осигуряват мнозинство в Меджлиса, но със съюза, който направи с националистическата партия направи мнозинство“, коментира тя.

Опасността за Балканите е дали ще допусне влиянието на Турция да се превърне във вмешателство във вътрешни дела или ще бъде използвано за инвестиции и за добросъседство, смята Илиева.

Журналистът обясни в какво ще се изразява президентската система в Турция: „Министерствата стават 16, той ще назначава министрите, по-голямата част от висшите съдебни деятели, висши чиновници, персонално ще ги определя. Обединява министерството на външните работи с министерството по европейските въпроси, земеделието с горите, шестте икономически министерства стават три, т.е. ограничава дейността на министерския съвет, които той ще ръководи. В същото време ще вземе в ръцете си Централната банка и ще дирижира лихвения процент , което е много важно за него, защото, за да спечели изборите, той задържаше ръста на цените в Турция. Тя се срина турската лира, но сега ще тръгнат нагоре цените“.

Според нея Турция няма да прекъсне връзките си с ЕС.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна