Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидни загуби на Уолстрийт, след като новите търговски заплахи на САЩ спрямо Китай удариха сериозно технологичните акции

Основните американски фондови индекси стартираха търговията на Уолстрийт със солидни понижения от над 1%, след като през уикенда Доналд Тръмп сигнализира, че ще предприеме нови стъпки в търговската война с останалия свят.

Американските президент заяви, че се готви да ограничи износа на високи технологии за Китай и да забрани на редица китайски фирми да инвестират в американски технологични компании. Той също така заплаши основните американски партньори с нови търговски санкции, ако те не се откажат от търговските бариери и мита спрямо САЩ. Не на последно място, президентът на САЩ предупреди, че може да въведе мита от 20% за вноса на европейски автомобили в отговор на решението на ЕС за контрамита от 25% върху вноса на американски стоки за 2,8 млрд. евро, които вече са в сила от 22-ри юни.

Всички това беше изтълкувано като нова решителна крачка на американската администрация към реална търговска война с основни партньори на САЩ в лицето на Китай и Европейския съюз.

                                                                                         Графика на индекса DJIA и 200-дневна пълзяща-средна

Снимка

Индексът DJIA се срина първоначално с над 300 пункта преди да опита известна стабилизация с около 270 пункта под неговото петъчно ниво на затваряне (понижение с 1,11%), търгувайки се около 24 295 пункта. Ако индексът DJIA успее да пробие под неговата важна 200-дневна пълзяща-средна около 24 280 пункта, това ще представлява негово първо понижение под тази важна техническа бариера от началото на месец май. Евентуално затваряне на индекса на сините чипове под тази 200-дневна пълзяща-средна би било първото от лятото на 2016-а година насам, според данни на FactSet. Трябва да се има предвид, че инвеститорите използват пълзящите-средни като оценка за дългосрочния и краткосрочния тренд на даден финансов актив.

Широкият индекс S&P500 се понижи с 1,14%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite регистрира най-солиден спад, губейки около 1,7% от стойността си.

Зад днешното понижение на Nasdaq стоят силни продажби на акциите на технологични компании с оглед на заплахата на Тръмп да ограничи износа на високи технологии за Китай и на китайски инвестиции в американски технологични фирми. Индексът полупроводниковите компании PHLX Semiconductor се понижава с 3%, като акциите на водещи фирми за производство на процесори като Micron Technology падат с близо 6%, на  Nvidia Corp. - с 4%, на Advanced Micro Devices - с 5,25% и на Intel Corp. - с над 3%.

Акциите на Harley-Davidson Inc. се понижават с над 5% в резултат на решението на ЕС да повиши от 22-ри юни митата за вноса на мотоциклети на американската компания от 6% на 31%, което според самата фирма ще увеличи средната цена с около 2200 долара. От Harley-Davidson също така посочиха, че обмислят да изнесат част от производството извън САЩ, за да избегнат новите високи европейски тарифи, но този план ще отнеме от 9 до 18 месеца. Според разчети на фирмата новите мита ще костват на Harley-Davidson около 30-45 млн. долара до края на 2018-а година и между 90 млн. и 100 млн. долара през всяка една следваща година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени