Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбските власти върнаха две паметни плочи на българите в Босилеград

Върнатите плочи
Снимка: КИЦ „Босилеград“

Органите на сръбската полиция в Босилеград и съдът в сръбския град Враня върнаха днес двете плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско през май 1917 г., съобщиха от културно-информационния център на българите в Босилеград.

Така обещанието, което даде президентът на Сърбия Александър Вучич на срещата му с българския държавен глава Румен Радев преди няколко дни в Димитровград, вече е изпълнено.

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от погрома в босилеградските села, станал на 15 и 16 май 1917 г. за  отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби.

Едната бе отнета миналата година от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок.

Другата, със същото съдържание и композиране беше задържана на 11 май т.г. от митническите органи на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

Президентът на Сърбия Александър. Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Върнатите паметни плочи са първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Белград, коментират сънародниците ни от Западните покрайнини.

КИЦ „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред общината в Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от погрома отпред 101 години в центъра на Босилеград.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!