Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграцията продължава да разделя Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проектът за обединена Европа ще е в голяма опасност, ако не успеем да намерим споделена позиция и стратегия по отношение на миграцията, предупреди еврокомисарят Димитрис Аврамопулос, който е в Техеран.

Той предупреди, че индивидуални политики от страна на която и да било еврочленка няма да доведат до решение на проблема. "Няма национални решения, всички, които прибягват към такива, ще навредят на собствените си държави", заяви Аврамопулос, цитиран от Ройтерс.

Агенцията съобщи междувременно, че италианският вътрешен министър Матео Салвини е заявил от либийската столица Триполи, че отказва на нов кораб с мигранти да акостира в италиански пристанища. Плавателният съд на германската неправителствена организация "Лайфлайн" е на дрейф в малтийски води с 234-ма мигранти на борда.

От Франция продължиха критиките срещу Салвини по повод антиимигрантската му политика и нападките му срещу Париж. Френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо заяви:

"В момента няма миграционна криза, нито пик на миграцията. Пристигащите не са били толкова малко след 2015-а, 10 пъти по-малко са сега. Има обаче политическа криза, защото тук-там в Европа има популисти - партньори в правителства или правителствени ръководители. Те използват имиграцията, за да правят тежък живота на ЕС, защото мразят европейския проект."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени