Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха топката за втората фаза на Световното първенство

Топката за елиминациите
Снимка: Ройтерс

Компанията Адидас и хора от ФИФА представиха днес официалната топка за елиминациите от Световното първенство по футбол в Русия. Топката се казва Telstar Mechta.

Дизайнът на новата топка напомня на този на Telstar 18, с която се играят срещите от груповата фаза на първенството. Телстар Мечта ще се отличава от предшественика си в цветовото оформление. Лентите ще бъдат на бяла основа и ще бъдат оцветени с червено, черно, сиво и оранжево.

От ФИФА уточниха, че дизайнът на топката е вдъхновен от цветовата гама на страната-домакин на турнира, а също така символизира и растящото напрежение с приближаването на решителните срещи от елиминациите. Името също не е избрано случайно, а то трябва да даде пълнота на идеята за крайна мотивация към крайната цел - спечелването на световното първенство по футбол.

Дизайнерите са избрали новия цялостен дизайн на Telstar Mechta на базата на най-доброто от официалната топка на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, а също така са втъкани и определени новости, подобряващи спортните характеристики на топката. Също така и двете топки - Telstar Mechta и Telstar 18, са с внедрен чип NFC, който спомага за взаимодействието на топката със смартфон. Благодарение на тази технология, фенове и играчи могат да гласуват за конкурса са ФИФА за най-добра топка в рамките на Световното първенство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна