Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 000 напуснали домовете си в Южна Сирия заради боеве

Боеве в понеделник в Ал Харак в южната сирийска провинция Дераа.
Снимка: Ройтерс

Най-малко 45 000 души са напуснали южната сирийска провинция Дераа заради интензивни сражения. Бежанците са поели към Йордания, уточнява агенция Ройтерс, позовавайки се на представител на ООН.

Говорителят на Бюрото на ООН за координиране на хуманитарните въпроси Йенс Ларке заяви днес, че в резултат на боевете има убити и ранени цивилни, включително деца, а болница е спряла да функционира заради въздушни удари.

Бетина Люшер – говорителка на Световната продоволствена програма на ООН, добави на брифинга в Женева: „Очакваме, че броят на разселените може да се удвои при ескалация на насилието“.

Миналата седмица генералният секретар на международната организация призова за намаляване на напрежението в Южна Сирия, където от седмица тече офанзива на армията на президента Башар Асад срещу контролирани от бунтовници райони.

Сили на режима са осъществили пробив с превземане на две бунтовнически селища – Баср ал Харир и Млихат ал Аташ, вклинявайки се между бунтовническите територии в Източна Дараа, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), базиран във Великобритания.

Това е най-значимият напредък, постигнат от режима през последната седмица, коментира директорът на центъра Рами Абдел Рахман. Североизточна Дараа вече е обкръжена изцяло, допълни той, цитиран от АФП.

Най-малко 15 бунтовници били убити в понеделник в битките за Баср ал Харир по данни на правозащитниците. През последната седмица са загинали общо 29 бунтовници и 24 души от силите, подкрепящи режима, има и най-малко 32 цивилни жертви, сочат данни на СЦНЧП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна