Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алианс за сближаване на заплатите в Европа бе създаден на международна конференция в София

Проф. Духомир Минев: Неравенствата в заплатите в самите държави достигнаха изключително високи стойности

| обновено на 26.06.18 в 17:12
Бойко Борисов взе участие днес в старта на Алианса за сближаване на заплатите в Европа, организиран от Европейската конфедерация на профсъюзите и с подкрепата на КТ „Подкрепа" и КНСБ.
Снимка: БГНЕС

По време на мандата на правителството средната работна заплата ще достигне 1500 лева, а минималната - 650 лева, обяви днес премиерът Бойко Борисов на международна конференция в София.

С нея бе даден стартът на Алианс за сближаване на заплатите в Европа. Инициативата е на Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Средната заплата в България преди облагане с данъци е 542 евро или 10 пъти по-ниска от тази в Дания – обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на международна конференция, с която беше дадено начало на Алианса за сближаване на заплатите в Европа. 

„За да опита да сложи на масата ключовия въпрос, който терзае цяла Европа, всъщност разделението между заплащането и конкретните политически мерки, а след това и индустриални такива, които могат да доведат до координирани политики както на макроикономическо, така и на ниво пазар на труда, и естествено политики по доходите, за да могат всички тези различия да бъдат запълнени“, каза Димитров.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов допълни: „България ще настигне страните от Централна и Източна Европа, извън Румъния, след около 40 години. Всички хора заслужават да живеят по достоен начин и заслужават да живеят горе-долу по един и същи начин“.

В интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" проф. Духомир Минев от Европейската антибедност мрежа посочи: Духомир Минев

"Неравенствата в заплатите в самите държави достигнаха изключително високи стойности, което е абсолютно неприемливо за самите тези държави. Това изисква радикална реконструкция на разпределението на доходите, на разпределението на БВП, а това е такава крупна операция, че аз не виждам как биха могли да я осъществят в сравнително приемливи срокове за днешните поколения. Европейският социален модел остана в миналото. Има признаци, които са от четири-пет години, че се опитват на европейско ниво да променят това състояние, защото вече напрежението става голямо. В края на май имаше крупна европейска кампания за адекватен минимален доход. Наблюдавайки тези неща, може да се каже, че настъпва краят на дългата европейска нощ на социалната политика".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова, както и цялото интервю с проф. Духомир Минев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна