Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: Темата за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани вече е част от дневния ред на Евросъюза

Администрацията се справи отлично по време на Българското европредседателство, смята вицепремиерът

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Твърде рано е да правим оценка на Българското европредседателство. Това каза в интервю за предаването  „Преди всички“ вицепремиерът Томислав Дончев.
 

„Ефектите и политическите успехи трябва да се мерят следващите няколко месеца. Включително и по отношение на това доколко всички придвижени досиета как продължават. Всичко, което е вкарано в политическия дневен ред на Европа, по какъв начин продължава. Това ще бъде истинското измерение на това колко успешно е било председателство на Съвета на ЕС“, обясни той.

Според него държавният апарат и администрациите са се справили отлично с работата си по време на председателството: „Факт е, че България успя да отгледа за последните 10 години изключително добре подготвени експерти в администрациите, които са в министерствата, в постоянното представителство в Брюксел и като обща оценка мисля, че те свършиха чудесна работа. Моята оценка по отношение на администрациите ни е, че те се справиха отлично. От тук нататък е въпрос на мениджърска изкусност тези хора, с този капацитет, който са натрупали, включително да бъдат ползвани по най-добрия начин“.

По думите на вицепремиера, членството на Македония и Албания няма как да се случи лесно, но всички рационални аргументи предполагат, че Западните Балкани в перспектива трябва да бъдат част от ЕС: „Може би задача за политиците на някои от държавите-членки е да убедят техните граждани и техните общества. Съзнавам, че това невинаги е лесно“.

Дончев коментира и предстоящата многогодишна финансова рамка за периода 2021-2027 година:

„На мен предложението на ЕК ми харесва и считам, че е добре постижение, защото успява да съчетае всички стари предизвикателства, които имаме – кохезия, конвергенция, акцент върху научните изследвания и в същото време да обърнем внимание на новите предизвикателства, свързани със сигурност, миграция, добър баланс между всички разнопосочни интереси, включително и тези след Брекзит. Обичайно финалът – това, което имаме като продукт накрая, не се различава чак толкова радикално от предложението на Комисията, но винаги има промени“.

Вицепремиерът обясни, че структурирането на нов Европейски парламент отнема между 3 и 6 месеца, което би било проблем при приемането на многогодишната финансова рамка: „Тук големият проблем е цяла Европа, не България, да не закъснее много със следващия програмен период. Всички държави са свързани, защото ползват финансиране от всички финансови инструменти. Дупки във времето, в което не се реализира тази политика, би било щета за Европа“.

Томислав Дончев коментира и изразеното мнение на съпругата му повод на интеграцията на ромите: „Имайки самочувствието на самостоятелна личност, на изграден професионалист, на пълноценен гражданин, тя има право да споделя каквото намери за добре в каквито иска формати.“

Всички вярваме в интеграцията на ромите, каза той и добави: Тя няма алтернатива, особено в сферата на образованието – там добре знаете, че всички усилия са фокусирани в тази посока. Не знам защо последните години разговорът по тази тема тръгна по този начин. Аз вярвам, че част от интеграцията са и усилията за спазването на едни и същи правила от всички български граждани. За съжаление, в някои общности, имат усещането, че бидейки малцинство имат право да не спазват обществения ред или всички правила и закони, което трябва да бъде прекратено.“

По повод на протеста на превозвачите на 4 юли, Дончев заяви, че трябва да бъде намерен компромис, но на първо място е общественият интерес, след това държавният интерес и чак след това интересите на всяка професионална общност: „Трудна формула, не винаги решението е бързо, не винаги е очевидно и обичайно не е безконфликтно, защото няма как, когато имаме конфликтен интерес, на финала да се намери такова решение, което да направи всички доволни. /…/ Ако един законодателен акт минава през цялата процедура, т.е. с решение на Министерски съвет, той дълго време е достъпен за обществено обсъждане. Може да бъде четен, да бъдат събирани становища и мнения. Тази процедура отнема месеци, но позволява да се съобразим с всички реакции. Често се случва един акт да мине през цялата процедура, никой да не му обърне внимание и в един момент да се получи турбулентна ситуация точно когато е в парламента“.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени