Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ отчита ускорен растеж на банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната през май

Банковото кредитиране на фирмите в еврозоната се подобри през май, отбелязвайки най-високо темпо на растеж от 9 години насам, което би трябвало да подсили корпоративните инвестиции в региона, показват последни данни на Европейската централна банка.

През май банковите кредити за нефинансовите компании нараснаха на годишна база с цели 3,6% след техен растеж с 3,3% през април, отбелязвайки най-силно повишение от май 2009-а година насам. Трябва да се има предвид, че икономиката на еврозоната зависи доста силно от възможността за финансиране, като тези данни на ЕЦБ се считат за добър индикатор за икономическото здраве и за бъдещи бизнес инвестиции.

В същото време растежът на банковите заеми за домакинствата стабилизираха за шести пореден месец на ниво от 2,9 на сто.

Провежданата от доста години насам агресивна политика на "евтини пари" на ЕЦБ се отразява позитивно на банковото кредитиране на бизнеса и на крайните потребители, но темпото на растеж на отпусканите заеми е все още доста под нивата от преди световната финансова и икономическа криза. Така например през 2007-а и през първата половина на 2008-а година кредитите на банките за бизнеса нарастваха с над 12% на годишна база.

Паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през май с 4,0% след по-слаб растеж с 3,8% през април (низходяща ревизия от повишение с 3,9%), а на тримесечна осреднена база индикаторът М3 се повиши през трите месеца до края на май с 3,9 на сто. По този начин растежът на паричната маса остава за трети пореден месец под важното целево ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5%, което отговаря на мандата на Централната банка за ценова стабилност в рамките на еврозоната.

Трябва да се има предвид, че паричният анализ на ЕЦБ е един от двата т.нар. "стълба" при определяне на бъдещата парична и лихвена политика, като другият съществен икономически анализ е свързан с оценката на централната банка по отношение на инфлационните рискове. Данните за кредитирането се следят внимателно и с оглед на факта, че икономиката на еврозоната е силно зависима от отпусканите от банките заеми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени