Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Захари Георгиев в „Пулсиращи ноти“ - живот с музиката

БНР Новини
1
Композиторът Захари Георгиев
Снимка: Веселин Димитров

Големият български композитор Захари Георгиев отбеляза в аванс 70-ата си годишнина – той беше гост в предаването „Пулсиращи ноти". Едно от най-емблематичните имена в българската музикална история разкри, че най-комфортно се чувства в оркестровата музика. В нея той чувства себе си и тя е най-близо до неговото мислене. По думите му, всяка песен има история и в ефира на „Хоризонт“ той сподели любопитни спомени за песните и хората, с които е работил.

Захари Георгиев завършва естрадния отдел на Българска държавна консерватория през 1970 г. Работи в БНТ и в БНР. Автор е на музика към телевизионни предавания. Негови песни са участвали в редица конкурси. Негови композиции са първите песни на Илия Ангелов – „Тези странни момичета“ (1973 г.) и на Росица Ганева „Спасено небе“ (1974 г.). С Орлин Горанов печели голямата награда на международния фестивал „Златният Орфей“ за „Мъжка песен“ на последното издание на форума през 1999 г. Сред хитовете му са „Богатство“ на Мустафа Чаушев; „Синята птица“, „Отражение“ и „Донасят птици песен“ на Мариана и Тодор Трайчеви; „Жар птица мълчи“ и „Вярваш ли ми“ на Борислав Грънчаров.

За раждането на емблематичната „Мъжка песен“ и за душата на музиката – чуйте интервюто на Веселин Димитров със Захари Георгиев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна