Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш пиар на Община Червен бряг твърди, че в нея има злоупотреби, кметът отрича

3
Снимка: Община Червен Бряг

Христо Гешов напусна поста пиар на Община Червен бряг на 6 април 2017 година. Причините, които посочва, са:

"Моите виждания и разбирания за развитие на общината ни се разминават изцяло с това, което наблюдаваме и най-вече в последната година. Ако в другите общини колеги на моята длъжност са изпълнявали функциите, познати като "връзки с обществеността", то в нашата се търсеше човек за всичко, който да обира негативите и да замазва нечии действия или бездействия. Ако някой има амбицията да владее всичко и всички, аз искам да владея себе си, да живея свободно, да изказвам свободно мнението си и да виждам развитие в затъващия в последните години наш град и община. Не допускам, че е възможно общински съветник в името на осигуряване на 1 глас в Общински съвет да назначи родата си на общинска служба. Не допускам и че същият може да работи и по граждански договор към общинска фирма. Не мога и да приема за редно държавни служители на нениски заплати да санират къщите си по европрограми. Хем на заплата с нашите пари, хем с облаги, а хората...кучетата ги яли".

След като напуска общината, Гешов започва да прави предаване в интернет, в което публикува материали, твърдящи, че в община Червен бряг се злоупотребява с публични средства. В началото на май той обяви публично, че е бил нападнат пред дома си в Червен бряг, което, по думите му, се е случило заради публикациите му по адрес на Общината и действията на кмета на Червен бряг Данаил Вълов. От спешен център 112 и пресцентъра на МВР съобщиха за „Хоризонт“, че сигнал от Гешов е подаван, а той изпрати в „Хоризонт“ документи, с които доказва, че е бил прегледан от лекар след побоя. Прокуратурата отказва да образува наказателно производство по случая. Самият кмет беше категоричен, че няма връзка между общината и твърденията на Гешов. 

За предаването „Хоризонт до обед“ кметът на града Данаил Вълов заяви, че е завел дело срещу Гешов и отрече връзка между побоя над Гешов и публикациите му във Фейсбук. Кметът е категоричен, че МРРБ не е спирало парите по програмата за саниране, за което бившият PR сигнализира.

„Общината има 6 проекта по ОП „Региони в растеж“ и всички те се изпълняват. Няма спрени средства по нито един“.

Гешов обаче изтъкна, че по програмата за саниране, освен блоковете в града се санират и три многофамилни къщи.

„Аз говоря за трите многофамилни къщи на видни общинари - председателя на Общинския съвет, секретаря на общината, директора на дирекция „Строителство и архитектура“. Аз не съм против да бъдат санирани сгради, които са за обществено ползване или сгради, в които живеят обикновени граждани. Против сме, не само аз, а и жителите на Червен бряг, съдейки по публикации във Фейсбук мрежата, точно тези три къщи да бъдат санирани. Кметът Вълов на пресконференция миналата седмица лично заяви, че министерството не е превело парите за тези къщи. Договорите са сключени, а сега казва, че няма забавяне. Всеки път е нещо различно. В началото на тази година Общината беше внесла предложение в общински съвет и беше гласувано да бъде отпуснато авансово плащане за тези къщи от бюджета на Общината. Кой ще върне тези пари? Министерството ще ги даде ли или няма да ги даде? На пресконференцията си предната седмица кметът лично заяви, че към настоящия момент тези пари не са върнати“.

Гешов изтъкна, че винаги едни и същи фирми печелят обществените поръчки в града и обясни, че те са близки до кмета по различни начини.

Общинският съвет никога не е гласувал авансово плащане за многофамилните къщи, а Върховният съд е потвърдил, че в случая с тези къщи няма закононарушение. Документите са били публикувани на страницата на Общината, изтъкна кметът:

„Общината се управлява абсолютно прозрачно. Няма нито един документ, който да уличава Община Червен бряг за това, че е провела обществена поръчка в нарушение на закона и Комисията или КЗК по някаква причина да е върнала процедура. Няма такъв случай и няма такъв документ".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени