Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Грозданов: От началото на годината над 1000 мигранти са загинали при прекосяване на Средиземно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Общият брой на пристигащи в Европа е значително по-нисък в сравнение с последните години – има 44% по-малко заявления за предоставяне на убежище през 2017 в сравнение с 2016 г. Тази тенденция продължава и през 2018 г.". Това заяви в предаването "12+3" Борислав Грозданов от представителството в България на Агенцията на ООН за бежанците.

"В световен мащаб над 68 млн. души са били разселени в края на 2017 г., като 25,4 млн. от тях са бежанци. Броят им е с 2,9 млн. по-голям от този през 2016 г.", посочи той и добави, че най-много бежанци идват от Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианмар и Сомалия.

Трябва ни всеобхватен подход, подчерта Грозданов и добави, че той трябва да бъде подкрепен не само от държави от Европа, а и извън нея. Според него ограничаване на достъпна до убежище и затваряне на границите противоречат на усилията за засилване на международната солидарност.

"Агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграция предлагат регионален подход, който включва страните от Средиземноморието и не само. Този подход се базира на споделянето на отговорност. Смятаме, че би помогнал за намаляване на загубите на човешки животи в морето. От началото на годината знаем за над 1000 бежанци, мигранти, които са изгубили живота си при прекосяване на Средиземно море", коментира Борислав Грозданов.

Той посочи, че идеята е да се създадат центрове, в които да се настаняват хора, спасени от плавателни съдове, прекосяващи Средиземно море. Тези центрове ще се управляват от съответните държави и в тях ще се разглеждат молбите за убежище, също ще се предоставят медицински грижи и правни услуги. Там ще бъдат регистрирани мигрантите и ще се идентифицират лицата, които имат нужда от международна закрила. Според него този подход призовава към полагане на усилия за подкрепа на регионите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!