Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Нанков: Язовирите за питейна вода са в отлично състояние и подготвени за усложнената обстановка

Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

Заради дъждовете обстановката в страната се усложнява, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той посочи къде са се активизирали или образували свлачища: 

"В Родопите и в Самоковско, Кресненското дефиле - по протежение на главен път Е-79 София-Кулата е в авариен режим. Укрепваме и осигуряваме нормалната пропускливост поне на автомагистралите и първокласните пътища, както и на  АМ "Люлин", така че очакваме усложнена обстановка на активизирали се и бъдещи свлачища, но колегите от агенция "Пътна инфраструктура" и щаба към агенцията са в денонощен режим на следене, отреагиране при необходимост".

Язовирите, които са под контрола на Министерството на регионалното развитие, са в отлично състояние и подготвени за усложнената обстановка, добави министър Николай Нанков:

"Деветте язовира, стопанисвани от МРРБ по линия на ВиК дружествата са в отлично експлоатационно състояние. Два от тях -  контролирано изпускане, "Христо Смирненски" до Габрово и Ново Паничери до Бургас. Миналата седмица е изпратено писмо до ВиК управителите да следят водните нива, така че с питейно-битовите язовири проблем нямаме, в никакъв случай. Речните корита са почистени и е осигурена нормалната проводимост на речните легла".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени