Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на икономическото доверие в ЕС през юни и отстъпление от посткризисния му връх в България

През юни общото икономическо доверие в Европейския съюз отслабна към 10-месечно дъно, като аналогичният индекс на Европейската комисия за България отстъпи от неговия посткризисен връх, достигнат през предходните два месец (най-високо ниво от септември 2008 година), достигайки най-ниско ниво в рамките на настоящата година.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през юни до 112,2 пункта от 112,8 пункта месец по-рано. Подобно на аналогичното проучване само в рамките на еврозоната, това представлява най-ниско ниво на икономическото доверие от август 2017 година насам.

Влошаването на бизнес нагласите в рамките на целия ЕС се дължи до голяма степен на понижаване на индекса на икономическото доверие във Великобритания с 0,5 пункта до 106,9 пункта и стабилизация на съответния индекс за Полша (втората по големина икономика в Европа извън региона на единната валута) на ниво от 109,9 пункта.

Последното проучване на Европейската комисия за Европейския съюз регистрира слабо подобрение на доверието на мениджърите в индустриалния и промишления сектор (повишение на съответния индекс до 6,5 от 6,4 пункта), солиден ръст на доверието в търговията на дребно (до 3,3 от 1,9 пункта), но при влошаване в сферата на услугите (до 12,3 от 13,3 пункта) и в строителството (до 4,2 от 4,8 пункта).

През юни индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се понижи до -1,3 пункта от -0,1 пункта през май, достигайки най-ниско ниво от октомври 2017-а година насам.

Важният показател на ЕК за икономическото доверие в България през юни се понижи по-рязко до 110,0 пункта, след като през предходните два месеца достигна посткризисен връх от 111,7 пункта – най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Въпреки че индексът за юни достигна най-ниско ниво в рамките на настоящата година (най-ниско ниво от декември 2017 година), той се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

По-солидно влошаване до 0,7 пункта от 3,9 пункта отчита индексът, оценяващ доверието на българските мениджъри в индустрията и промишлеността, докато индексът в сферата на услугите се понижи по-сдържано до 18,6 от 18,9 пункта, а в строителния сектор – до -10,1 пункта от -9,7 пункта през предишния месец. Единствено индексът, измерващ бизнес доверието при търговията на дребно, нарасна през юни до 17,9 пункта от 17,6 пункта.

Индексът на потребителското доверие в България бележи понижение през текущия месец до -22,5 пункта от -22,1 пункта през май и продължава да се задържа под февруарския многогодишен връх от -21,6 пункта (най-високо ниво от юни 2007 година насам).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна