Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще измрат ли пчелите?

Снимка: БГНЕС

Прегряването на кошерите вследствие на глобалното затопляне ще бъде главната причина за масово измиране на пчелите на цялата планета, пише Functional Ecology.

„Ако температурите се покачват с темповете, които прогнозират климатолозите, пчелите ще се окажат на границата на измирането, тъй като ще достигнат физиологичните си предели и напълно ще изчезнат в топлите райони“, казва Пол Карадона от Северозападния университет в Евънстоун (САЩ).

Учените са регистрирали рязко намаляване на броя на домашните и на дивите пчели на всички континенти. За последните 5-10 години популациите на дивите пчели са намелели с 25-30 %, а броят на домашните пчели в САЩ през 2015 е спаднал наполовина спрямо предходната година.

Главните заплахи за пчелите са глобалното затопляне, паразити от рода Varroa, разпространяващи вируси, пестицидите и загадъчният „Синдром на колапса на колонията“, при който пчелите-работнички изхвърлят пчелата-майка и напускат кошера.

Карадона и неговият екип направили експеримент, като поставили кошери с пчели в сухи планински райони на Аризона, където в момента масово измират диви пчели от вида Osmia ribifloris.

Еколозите боядисали част от кошерите в черно, а другите оставили безцветни или ги декорирали в бяло. В черните кошери температурата се покачила и вследствие на това през първата година измрели 35 % от пчелите, а на следващата 70 % от останалите.

В другите кошери смъртността била 1-2 % и популацията се развивала добре.

Според Карадона високата температура в кошера води до бързо изгаряне на мазнините им и в резултат на това те посрещат пролетта в отслабено състояние.

Засега този феномен почти не влияе върху дивите пчели, но ситуацията може да стане катастрофална, когато обичайните температури достигнат тези в „черните“ кошери. При такова развитие множество видове пчели ще изчезнат от топлите региони на Земята, предупреждават учените.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна