Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Качаунова, БХК: Ако новият правилник на ДАНС бъде наложен, ще подадем жалба в Страсбург

Снимка: БГНЕС


Ако новият правилник на ДАНС бъде наложен, единственият способ за защита на граждани ще е наднационален. Отново ще заведем жалба в Европейския съд по правата на човека. Това каза в предаването „12+3“ адв. Адела Качаунова, директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет, относно предложения за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за ДАНС. Тя уточни, че агентите на ДАНС не извършват наказателни разследвания:

„Това са агенти, които събират информация с чисто информативен характер. По какъв начин те я употребяват после, само те знаят. Не е допустимо тази информация да се използва при съдебни дела. Тя не е доказателствено средство. Много важно е да се знае, че тези агенти работят под достатъчен контрол. Те се използват, когато е застрашена националната сигурност. Какво е национална сигурност – това е изключително широко понятие. Имаме много осъждания на България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург точно защото не се пояснява какво означава национална сигурност. Агенцията използва това понятие декларативно, а от друга страна съдилищата не изискват да се предоставят доказателства“.

Адв. Адела Качаунова посочи, че промените са в две посоки – едната казва къде могат да се внедряват „агенти под прикритие“ и разширява полето дотолкова, че навсякъде могат да се назначат, а втората посока на промяната е, че това ще става без знанието на работодателя на лицето.

Как е възможно с един правилник за прилагане да се промени Законът за адвокатурата и не само той, попита адв. Качаунова.

„Внедряването на агентите не е придружено от съдебен контрол, а всъщност става дума за засягане на личната неприкосновеност на гражданите“, коментира тя. Според нея трябва да се направи оглеждане за баланса между националната сигурност и правата:

„Когато се засяга личната неприкосновеност на лице – това е допустимо да става, но трябва да е със законна цел и за определен период, за който тази цел се постига. В случая нямаме гаранции, че това ще бъде така, а няма да е произволно“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна