Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специално за меломани – СО на Баварското радио свири в неделните музикални вечери на програма „Христо Ботев“

| обновено на 02.07.18 в 09:30 БНР Новини
Сър Джон Елиът Гардинър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първите три неделни вечери на месец юли ще предложим на слушателите концерти от миналогодишния сезон на Баварското радио, дирижирани от знаменити гости. Главен диригент на СО на Баварското радио е латвиецът Марис Янсонс, който е начело на този престижен състав от 2003 година, а последният му договор е продължен до 2021. Ние сме избрали три програми, в които Янсонс е отстъпил мястото си на пулта. На 1 юли ще прозвучи концерт, дирижиран от легендарния Джон Елиът Гардинър, на 8 юли ще е срещата с още една легенда – Бернард Хайтинк, а на 15 очаквайте изискан барок под ръководството на невероятно талантливата и чаровна красавица Еманюел Хаим.
Концертът, който ще прозвучи по програма „Христо Ботев“ на 1 юли, е записан в Мюнхен през февруари 2017. На пулта е един от най-именитите и уважавани съвременни музиканти: Рицарят на Британската империя, почетен член на Британската академия на науките и носител на още петнайсетина най-престижни отличия и звания – сър Джон Елиът Гардинър. Меломаните веднага свързват името му с еталонните автентични интерпретации на музика от Ренесанса и Барока и със знаменитите състави, създадени през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век – хор Монтеверди, Английските барокови солисти и Революционния и романтичен оркестър. Както и с името Йохан Себастиан Бах, разбира се. Преди пет години, точно когато навърши 70, Гардинър издаде първата си авторска книга, озаглавена „Бах: музика в Небесния замък“. Емблематични са и изпълненията му на творби от Бетовен и Берлиоз. Но за оркестъра на Баварското радио той е избрал ярка и празнична френска програма, съставена от музика на Еманюел Шабрие и Клод Дебюси.

На 8 юли ще излъчим концерт, дирижиран от Бернард Хайтинк в Мюнхен на 5 май 2017. В програмата – Концерт за пиано и оркестър № 2 на Лудвиг ван Бетовен със солист Пол Луис и Симфония № 6 на Антон Брукнер.
На 15 юли очаквайте Еманюел Хаим, застанала на пулта на СО Баварското радио през март 2017, с музика от Георг Фридрих Хендел, Жан-Филип Рамо и Волфганг Амадеус Моцарт.

Европейският Съюз за радио и телевизия дава възможност на своите членове да предлагат записите на определени концерти не само в радиоефира, а и на сайта на съответната радиопрограма – в рамките на 1 месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени