Скрининговите програми за вирусните хепатити и ХИВ - предизвикателство пред България

Снимка: Десислава Андреева


Най-голямото предизвикателство пред България и държавите от региона на Централна и Източна Европа е изработването на скринингови програми за вирусните хепатити и ХИВ, защото голяма част от хората не знаят, че са инфектирани. Темата беше обект на регионална конференция у нас за превенция на хепатитите и ХИВ.

В България терапията за хепатит С се финансира от НЗОК, за хепатит В има ваксина, а ХИВ лечението се заплаща от МЗ. Лекарства и лечение има, посочи Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Вече имаме предпоставки светът да говори за елиминиране на тези инфекциозни заболявания или поне елиминиране на епидемиите от тези заболявания“, каза той и добави:

„Най-голямото предизвикателство не само пред България е фактът, че голямата част от хората не знаят, че са инфектирани. Големият проблем на държавите вече не са лекарствата. Остава големият проблем – как да намерим хората, които никога дори не са подозирали, че са носители на тези вируси. Затова в заключителния документ от конференцията ще призовем всички държави да разработят собствени скринингови програми и програми за превенция, защото ако имаме някакъв шанс да елиминираме тези заболявания, начинът да се провалим е, ако не открием болните. За България се надявам ние, като домакини на конференцията, българското министерство да бъде първото, което да свика работна група за изготвяне на скрининговата програма за хепатит“.

През 2017 година Здравната каса е заплатила 69 млн. лв. за лечението на 3000 пациенти с хроничен хепатит С, каза по време на дискусията председателят на Комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова. Според нея голямото предизвикателство остава в инвестициите в профилактика и превенция.

Станимир Хасърджиев обаче отчете като провал политиката на МЗ по отношение на профилактичните програми за ХИВ след оттеглянето на финансирането от Глобалния фонд преди година.

Регистър на ХИВ позитивните у нас има, те са около 3000, но заради мисленето, че ХИВ позитивните са заразни, те се крият. Хората, които са на лечение, не могат да заразят никого.

Румъния сега разработва огромна скринингова програма на стойност 6 млн. евро от структурните фондове. Нашето постижение е задължителният имунизационен календар.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Оцениха щетите от наводненията и свлачищата из Западна Япония на 400 милиона долара

Щетите от наводненията и свлачищата из Западна Япония, възлизат на 400 милиона долара. Това показват изчисления на японското министерство на земеделието, горите и риболова, предаде ТАСС.  Оценката не е окончателна, уточнява ведомството. По последни данни жертви на проливните дъждове и предизвиканите от тях други стихийни бедствия в..

публикувано на 16.07.18 в 02:18

Берлин и Рим се договориха Германия да приеме 50 мигранти, спасени от кораб в Средиземно море

Германия се съгласи да приеме 50 от 450-те мигранти, спасени от рибарски кораб в Средиземно море, които Италия и Малта отказаха да допуснат на своя територия, съобщават ДПА и Асошиейтед прес. Берлин и Рим се договориха Германия да приеме бежанци като част от продължаващите преговори за по-засилено двустранно сътрудничество по въпросите..

публикувано на 16.07.18 в 02:06

Протест на жители на пернишкия квартал “Бела вода” блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Жители на пернишкия квартал “Бела вода” протестираха днес срещу разположения до рудник "Бела вода" инсинератор, като блокираха пътя Перник-Радомир-Кюстендил. Местните не искат близо до домовете им да се изгарят трупове на мъртви животни и негодна за употреба храна. Оплакват се от неприятните миризми, които се носят в квартала. Протестът бе..

публикувано на 15.07.18 в 19:58

В животновъден обект в добричкото село Миладиновци е открито ново огнище на птичи грип

Ново огнище на птичи грип е открито в област Добрич в животновъден обект в село Миладиновци. Заповедта на Българската агенция по безопасност на храните е да бъдат унищожени всички засегнати птици във фермата за бройлери. В три километровата зона, в която влизат селата Миладиновци и Ловчанци, няма промишлени стопанства и няма опасност от бързо..

публикувано на 15.07.18 в 19:40

Оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Оперативният щаб ще съдейства на компетентните органи за..

публикувано на 15.07.18 в 19:34

Дамян Илиев: Чумата в България е доказана и БАБХ действа според изискванията на СЗО

"Чумата в България е доказана и Агенцията по храните действа според изискванията на Световната здравна организация за справяне със заразни заболявания по животните" - обяви на извънреден брифинг директорът на Агенцията Дамян Илиев. Той потвърди, че е готов да понесе отговорността и да подаде оставка. Евтаназирането на останалите живи животни в..

публикувано на 15.07.18 в 19:27

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно

Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково. В момента протестиращи са направили блокада и жива верига и  пазят последното стадо в селото. Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев за умъртвяването на животните...

обновено на 15.07.18 в 18:56