Скрининговите програми за вирусните хепатити и ХИВ - предизвикателство пред България

Снимка: Десислава Андреева


Най-голямото предизвикателство пред България и държавите от региона на Централна и Източна Европа е изработването на скринингови програми за вирусните хепатити и ХИВ, защото голяма част от хората не знаят, че са инфектирани. Темата беше обект на регионална конференция у нас за превенция на хепатитите и ХИВ.

В България терапията за хепатит С се финансира от НЗОК, за хепатит В има ваксина, а ХИВ лечението се заплаща от МЗ. Лекарства и лечение има, посочи Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Вече имаме предпоставки светът да говори за елиминиране на тези инфекциозни заболявания или поне елиминиране на епидемиите от тези заболявания“, каза той и добави:

„Най-голямото предизвикателство не само пред България е фактът, че голямата част от хората не знаят, че са инфектирани. Големият проблем на държавите вече не са лекарствата. Остава големият проблем – как да намерим хората, които никога дори не са подозирали, че са носители на тези вируси. Затова в заключителния документ от конференцията ще призовем всички държави да разработят собствени скринингови програми и програми за превенция, защото ако имаме някакъв шанс да елиминираме тези заболявания, начинът да се провалим е, ако не открием болните. За България се надявам ние, като домакини на конференцията, българското министерство да бъде първото, което да свика работна група за изготвяне на скрининговата програма за хепатит“.

През 2017 година Здравната каса е заплатила 69 млн. лв. за лечението на 3000 пациенти с хроничен хепатит С, каза по време на дискусията председателят на Комисията по здравеопазване към НС д-р Даниела Дариткова. Според нея голямото предизвикателство остава в инвестициите в профилактика и превенция.

Станимир Хасърджиев обаче отчете като провал политиката на МЗ по отношение на профилактичните програми за ХИВ след оттеглянето на финансирането от Глобалния фонд преди година.

Регистър на ХИВ позитивните у нас има, те са около 3000, но заради мисленето, че ХИВ позитивните са заразни, те се крият. Хората, които са на лечение, не могат да заразят никого.

Румъния сега разработва огромна скринингова програма на стойност 6 млн. евро от структурните фондове. Нашето постижение е задължителният имунизационен календар.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Още от категорията
Дерайлиралият локомотив в Кресненското дефиле.

Стоманен стълб е предотвратил падането на влаковата композиция в река Струма

Тази сутрин беше направен щателен оглед на трасето в района на влаковата катастрофа в Кресненското дефиле.  Над 100 души със специална техника работеха днес за отстраняване на огромната скална маса, която се свлече на релсите близо до село Черниче и едва не обърна снощния влак за София, съобщи генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски:  "Почти..

обновено на 20.11.18 в 19:37

В Сливен се провежда пореден протест "Един народ срещу системата"

За девета поредна вечер в Сливен се провежда протест под надслов „Един народ срещу системата“. Протестиращите обявиха, че няма да се приберат и няма да се откажат, докато не падне правителството.  „Искаме система, която работи за гражданите, а политиците да осъзнаят, че са назначени от хората и трябва да работят в техен интерес“, обяви организаторът на..

публикувано на 20.11.18 в 18:59

Няколко от протестиращите майки отново се събраха пред Министерския съвет

Няколко от майките на деца с увреждания, които протестираха в последния месец, се събраха тази вечер пред сградата на бившия Партиен дом, но протест на практика нямаше. Имаше обаче засилено полицейско присъствие.  Майките благодариха на полицаите за коректното им поведение спрямо тях през периода на протеста.

публикувано на 20.11.18 в 18:46

Стойчо Кацаров: Болниците ще загубят пари, ако не се прехвърлят в други пера

Забрана за прехвърляне на средства от едно перо в друго с цел увеличаване на парите за болнична и извънболнична помощ няма да решат проблема, коментира в предаването "Нещо повече" д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Поводът са исканията, поставени от Българския лекарски съюз: "Самият бюджет е..

публикувано на 20.11.18 в 18:34

Възстановено е движението на теснолинейката Септември-Добринище

Възстановено е движението на теснолинейката Септември-Добринище в отсечката между Белица и Разлог. То беше спряно заради нестабилност на скален откос.  Проблемът беше открит при редовния обход на кантонерите. От Национална компания "Железопътна  инфраструктура" информираха, че е сформиран екип за ръчно обезопасяване на мястото.  Заради лошите..

обновено на 20.11.18 в 18:25

Кметът на Карлово се обяви против закриването на митническото бюро в града

Против закриването на митническото бюро в Карлово се обявява кметът на града Емил Кабаиванов. В писмо до министъра на финансите той настоява при готвеното през 2019 година преструктуриране на Агенция „Митници", бюрото да бъде запазено. Кметът Емил Кабаиванов е провел среща и с 15 от най-големите фирми, ползващи услугите на митническото бюро в..

публикувано на 20.11.18 в 18:00

В Бургас потвърдиха 4-годишна ефективна присъда на шофьор, убил дете на пътя

Бургаският апелативен съд потвърди четиригодишната ефективна присъда на шофьора, който преди година блъсна и уби на място 16-годишен ученик на пешеходна пътека до созополското село Атия. Апелативният съд споделя изцяло извода на Окръжния съд, че настъпилото произшествие е по изключителна вина на шофьора Кирил Георгиев. Той е управлявал..

публикувано на 20.11.18 в 17:55