Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастас Стефанов: Възможен е ремонт на правителството

Снимка: rctrend.bg

Възможен е ремонт на правителството, заяви в предаването „Преди всички“ политологът от изследователски център „Тренд“ Анастас Стефанов.

„Ремонт може да бъде потърсен, за да бъде трасиран някакъв нов ход, нови изявителни сили в управленската конфигурация, която да заработи с хоризонт следващите европейски и съответно местни избори. Ремонт е възможен и не бива да ни учудва. В момента имаме отказ от такъв ход по време на Европредседателството. Това може да е умишлено, именно защото се цели то да свърши и тогава да бъде потърсено разрешаване, „освежаване“ на Министерския съвет“.

Стефанов посочи, че и социологическите данни и изборните резултати показват, че към момента ГЕРБ няма алтернатива. Понякога изведнъж може да изкристализира политическата алтернатива, добави той.

Според него вотът на недоверие ще маркира конфигурацията в парламента, съотношението на силите и разпределението на ролите на основните политически сили. „Това се очертава да бъде кулминацията на политическия сезон като ход от страна на опозицията“, смята политологът. Неговото мнение обаче е, че е имало далеч по-сериозни и убедителни теми за вот на недоверие:

„Има едно бягство на опозицията да говори ляво. /…/ Имиджът на управлението изпитва сътресения от други по-преки индикатори, касаещи джоба на българина, касаещи личното негово ежедневие, оцеляване и възможности за перспектива. Това са основните индикатори, които могат да разтресат електоралните съотношения между първия и втория – ГЕРБ и БСП. Към този момент в център „Тренд“ данните 8 месеца сочат недвусмислено за стабилна и устойчива електорална картина, която възпроизвежда разлика в рамките на 3-3,5% между ГЕРБ и БСП и това не е в изборна ситуация. Към момента няма обществени нагласи за преориентиране, за произвеждане на динамика. По-скоро имаме една устойчивост, може би една умора в електората. Повече от половината от българите казват, че в момента не желаят предсрочни парламентарни избори. Не съм сигурен и до колко в момента някой от политическите сили искат предсрочни избори. Според мен няма политическа сила в момента, която иска предсрочни парламентарни избори“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени