Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Водещите статии са посветени на компромисното споразумение за мигрантите, постигнато от европейските лидери тази нощ. Италия се запъна и принуди лидерите към компромис – квоти няма да има, а ще се създадат центрове за мигранти, в които държавите-членки да приемат доброволно мигранти, пребиваващи в Италия, пише словашкият всекидневник "Правда".

Лидерите от Съюза обявиха, че ще положат всички усилия да не се повтори положението от 2015 г., когато стотици хиляди мигранти безконтролно и нелегално навлязоха в Европа, пише полският вестник "Газета виборча".

Чешкият вестник "Хосподаржске новини" извежда в заглавие думи на Ангела Меркел, че миграцията може да е фатална за Европейския съюз, и на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че може да помогне на германския канцлер, като приеме обратно кандидатите за убежище, избягали от Гърция в Германия.

Гръцките вестници "Елефтерос типос" и "Та неа" определят предложението на Ципрас като "неморални политически игри" и "неморална сделка".

Под заглавие "Много важно решение за Турция от срещата на лидерите на ЕС" електронното издание на вестник "Хюриет" съобщава, че лидерите на ЕС са одобрили обещания пакет от финансова помощ в размер на 3 милиарда евро за Турция във връзка със сирийските бежанци в страната. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!